Pustolovine šumske družine

“Pustolovine šumske družine” je animirana serija, bazirana na seriji knjiga koje je napisao Colin Dann. Televizijska inačica prati glavnu radnju knjige no poneki elementi su izmijenjeni, npr. spol nekih glavnih likova. Kroz 39 polusatnih epizoda pratimo pustolovine životinja koje su prisiljene napustiti svoju šumu i njihov put pronalaska novog doma. Epizode su stvarane u Velikoj Britaniji i u Francuskoj. Tako se u prvoj sezoni može primjetiti kako automobili na cestama prometuju desnom trakom, dok se u trećoj sezoni strana promijenila.

Iako “Pustolovine šumske družine” nude mnogo toga (od romance, tragedije, drame i akcije), za razliku od crtića slične tematike (“Blufonci”, Mali leteći medvjedići, “Rakuni”) ovdje nema toliko humorističnih elemenata nego se više oslanjalo na snažnu i poučnu priču te radnju. Ova krasna priča o odanosti i poštovanju pokazuje koliko životinjski svijet pati zbog ljudskog nemara, ali i uči da nije uvijek moguće imati sretan kraj. U usporedbi s nekim sličnim Disney pričama gdje se dobri likovi bore protiv zlih i na kraju pobjede, ova animirana serija je puno više realistična pa su tako likovi nerijetko loše završili. Toga se zapravo i najviše sjećam, a sigurna sam da se i mnogo druge djece ovdje po prvi put susrelo s pojmom nasumične ili nasilne smrti.

Najviše mi je ostala u sjećanju smrt jazavca koja, iako razmjerno mirna jer umire od starosti, ostavlja knedlu u grlu dok se u tom trenu osjećajima preplavljena krtica pretvara da mu je otac kako bi senilni jazavac lakše otišao na vječni počinak. Ili kad su u jednom trenutku životinje prisiljene prijeći prometnu autocestu, jež i njegova žena zaostaju pa ih pregazi kamion! Par fazana također je dočekao svoj preuranjeni kraj prilikom odmora na polju gdje ih je upucao lovac. Jeste li znali da postoji ptica koja ubija svoj plijen bacajući ih na oštre predmete? Ako ne, tu je i scena gdje čitavo leglo malenih miševa tako dočeka svoj sudbinu. No krajnja poanta serije ipak je bila ta da ako se boriš za svoje ciljeve – možeš ih i postići!

Originalni naziv: “The Animals of Farthing Wood”

Autor: Colin Dann
Scenarij: Steve Walker
Redatelj: Philippe LeClerc, Elphin Llyod-Jones
Glazba: Dennis Cooper
Zemlja podrijetla: Velika Britanija, Francuska
Godina: 1993-1995.

O ČEMU SE RADI:

Nakon što ljudi krenu uništavati šumu zbog izgradnje novog predgrađa životinje su prisiljene odseliti. Vođene lisicom prema savjetima jazavca kreću prema Parku Bijelog Jelena – prirodnom rezervatu gdje mogu biti zaštićene. Budući da ih čeka dug i nepoznat put na kojem će se morati štititi i međusobno si pomagati, životinje se ujedinjuju i polože zakletvu kojom se zabranjuje da jedni druge zastrašuju, da se međusobno bore, napadaju i jedu – iako se to protivi nekim njihovim prirodnim instinktima. No kako svijet izvan njihove stare šume nipošto nije prijateljski, ubrzo postaju svjesni kako do kraja njihova puta neće svi uspjeti preživjeti. A ako i dođu do željene odredišta, tko kaže da će tamo biti dobrodošli?

Prva sezona prati putovanje životinja prema parku, dok se druga sezona odvija na željenom odredištu i prikazuje sukob između naših junaka i neprijateljske plave lisice. Treća i posljednja sezona govori o invaziji štakora u Park Bijelog Jelena te nastojanjima ostalih životinja da ih zaustave.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *