Blufonci

Crtana serija “Blufonci” imala je samo 13 epizoda, no svejedno nam se uspjela urezati u sjećanje zbog borbe glavnih likova – životinja protiv štetočina zvanih… ljudi. Ekologija je o očito bila popularna tema crtića krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina, sličnu radnju imali i naši Mali leteći medvjedići (1990-1991), kao i Rakuni (1985-1992) te Pustolovine šumske družine (1993). Iako kratkog vijeka Blufonci su osvojili mnoga dječja srca, a njihova popularnost odrazila se i na stvarni život. Tako su se poznati likovi našli na omotima raznoraznih slatkiša, postojale su bojanke, igračke, a čak su i senf pakirali u čaše s Blufoncima.

Originalno ime: “The Bluffers”

Autori: Gene Dietch i Frank Fehmers
Zemlja podrijetla: Nizozemska
Godina: 1986.

Ako je suditi prema uvodnoj špici, Blufonci žive na udaljenoj planeti. Radnja se događa u tajnovitoj šumskoj pokrajini zvanoj Blufonija gdje grupica simpatičnih i živahnih životinja pokušava sačuvati zadnje ostatke šume od okrutnog i pohlepnog vladara zvanog Misteriozo (Mister Jozo). Blufonija je nekad bila neotkriveno mjesto gdje je vladao mir i prijateljstvo, no Misteriozo je donio raznoraznu tehnologiju kojom namjerava čitavo šumsko područje pretvoriti u beton i uništiti prekrasne šumske krajolike zbog svojih sebičnih razloga. U posebnom sjećanju mi je ostala epizoda u kojoj odlučuje ograditi čitavu Blufoniju ciglama koje se umnožavaju i “jedu” šumu. U svakoj epizodi Blufonce čekaju mnoge pustolovine popraćene humorom, ali i životne lekcije koje ih uče kolika je važna briga za sredinu u kojoj živimo, te kako razlikovati što je dobro, a što zlo. Likovi su zanimljivo okarakterizirani, a svaku 25-minutnu epizodu prate i dvije simpatične pjesmice koju pjevaju dva zeca koja se nikada ne upliću u priču.

“TAJNA VELIKE MOĆI”

Misteriozo ima tajanstveni izvor moći koji krije u podrumu iza mnogo vrata. Blufonci su opsjednuti tom Misteriozovom “Tajnom velike moći” (“The Secret of getting it all”) jer vjeruju da će tako zaustaviti njegovo vladanje njihovom zemljom, spasiti svijet od razaranja, prirodu od uništenja i da će vratiti Blufoniju u stanje u kojem je nekad bila. Najbliže Tajni što smo vidjeli bila su vrata sa lubanjom, zaključana i okovana lancima. Misteriozo nosi ključeve oko svog struka pa je nitko nikad nije vidio ni otkrio. U posljednjoj epizodi serije Misteriozo kopa dvorište svog dvorca u potrazi za mineralima što nesretno završava urušavanjem rova i padanjem dvorca. Tako zapravo nikad nismo uspjeli saznati o čemu se radi jer je serija ukinuta. Uvod o “Tajni velike moći” na početku svake epizode izgovarao je popularni Željko Pervan.

LIKOVI:

Prepotentan i zao tiranin Misteriozo (Clandestino) samoimenovan je totalitarni vladar Blufonije. Živi u tvrđavi nalik dvorcu i prepun je planova o uništenju šumskog područja. Misteriozo ima i šašavog psa Tužnog koji mu uvijek slučajno pokvari planove jer potajno simpatizira Blufonce. Tu je i pomalo smotani robot zvani Limeni (Silicone) koji vjerno služi Misteriozu iako je pametniji od svog vladara i nimalo zloban.


U veselim avanturama i fantazijama Blufonaca prati nas sova Zok (Zock) koja posjeduje “Knjigu mudrosti”, pa uvijek mudro savjetuje glavne likove kako da riješe probleme. Zock je obučen u togu i na glavi nosi lovorov vijenac, a ime mu je skraćenica od Zocrates, što naravno podsjeća na Sokrata.

Od ostalih životinjica treba spomenuti Zipa (Zipper), plavu hiperaktivnu vjevericu koja voli avanture. Tu je i Ivančica (Blossom), ružičasta mišica s narančastom kosom, zaljubljena u Zipa, no on je baš i ne primjećuje. Medeni (Honey Boy) je smeđi medvjed kome oko glave uvijek lete njegove pčele ljubimci. Luka (Sharpy) je crvena lisica koja voli nadmudriti ostale u korist vlastitih potreba, smatra da su laganje, krađa i varanje najnormalnije lisičje osobine. General (Regal Eagle) je orao koji govori i razmišlja kao vojnik. Ženšen (Ginseng) je guska vješta u spravljanju biljnih lijekova. Boro (Prickly Pine) je ratoborni jež uvijek spreman za borbu. Psiho (Psycho) je zmija s posebnim moćima, u jednoj epizodi korištena i kao detektor metala.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *