Mali leteći medvjedići

“Mali leteći medvjedići” je očaravajuća crtana serija koja mudro kombinira fantastične pustolovine u realističnom okruženju. Razni crtani medvjedići dječji su miljenici već godinama, ali do ovog serijala nikad nisu bili zamišljeni medvjedići s krilima, njihova vrsta bi se mogla opisati kao nešto između leptira i medvjeda. Time se vrlo inovativno kombinira novitet s već provjerenim uspjehom. Malena krila, koja našim likovima omogućuju let, dodaju novi misterij medvjedićima i još više produbljuju dječju maštu.

Ekološke teme svake epizode omogućuju djeci da postanu svjesna važnosti zaštite okoliša, a uz to roditeljima se pruža prilika s djecom raspraviti o tim temama i ohrabriti ih na aktivnu podršku za čistiji i zdraviji svijet oko nas. Serija je proizvedena u hrvatsko-kanadskoj koprodukciji i pravi je primjer čari tople “starinske animacije”, odnosno stvaranja i bojanja rukom i kistom. Autori, začetnici i kreatori likova i serije su Dušan Vukotić, Pero Kvesić i Neven Petričić, a počela se proizvoditi još 1988. godine. Prva sezona redateljsko je djelo Jeana Sarraulta, a drugu je režirao Michele Lamire. Snimljeno je sveukupno 39 epizoda (18 po sezoni) u trajanju po 26 minuta. Do sada je serija prodana u preko 30 zemalja diljem svijeta.

U vrijeme prvog prikazivanja kod nas se mogao se pronaći i album sa samoljepljivim sličicama koje su mnogi od nas vrijedno sakupljali. Sličice su se nalazile u čokoladicama (slično kao Životinjsko carstvo), a album je ujedno služio i kao igra koju se igralo s kockicama i na koju su se lijepile sličice.

Prijevod imena: “The Little Flying Bears”

Produkcija: Zagreb film
Režija: Jean Sarault
Autori i scenarij: Pero Kvešić (ideja), Neven Petričić, Dušan Vukotić (likovi)
Zemlja podrijetla: Hrvatska/Kanada
Godina: 1989 – 1990

U šumarku skrivenom medvjeda je mali dom,
oni čak i lete, pogledajte!
Neki ljudi okrutni, opasni k’o zmaj
slistili bi taj pravi mali raj!
No neće, neće bogme moć jer mali medvjedi će doć!
K’o jedan borit će se svi i šumu spasiti!
Ako voliš planinu, rijeku i cvijet
primit će te odmah u svoj šumski svijet,
ti čudesni maleni Leteći medvjedi!

O ČEMU SE RADI?

Mjesto radnje je stoljetna šuma gdje ljudska noga nije nikada kročila, to je dom fantastične zajednice životinja koju predvodi mudri stari medvjed Platon. U tome mu pomažu leteći medvjedići, među kojima najviše Tina i Dado koji uvijek slušaju njegove savjete, baš kao i savjete sove zvane Grga. U svakoj epizodi naši krilati medvjedići pokazuju kako hrabrost, povjerenje i mašta mogu prevladati opasnosti i vratiti sklad u njihovo prebivalište – šumu.

Da sve ne bi bilo idealno brinu se lasice Smradac i Smucalo, koji šumu zagađuju otpacima ljudskog tehnološkog razvoja. Na velikom odlagalištu smeća u blizini šume često nalaze razne konzerve, naftu, sprejeve i ostale otpatke te neprestano traže načine kako da poremete mir i radost čemu teže leteći medvjedići. U spletkama im se često pridruži i zbunjena zmija zvana Sliniša. No najzaposleniji među medvjedićima, Tina, Dado, blizanke Jasmina i Latica, te braća Joško i Janko srećom uvijek uspiju poremetiti planove nestašnih lasica.


 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *