Garfield i prijatelji

“Garfield and friends” (kod nas “Garfield i prijatelji”) američka je animirana serija temeljena na stripu “Garfield” autora Jima Davisa. Ova polusatna tv emisija počela se emitirati 1988. godine na američkom televizijskom kanalu CBS, a osim dijelova s mačkom Garfieldom serija je uključivala i segmente s likovima iz stripa “U.S. Acres” (“Orsonova farma”) kojeg je Jim Davis crtao paralelno s radom na “Garfieldu”.

Svaka epizoda započela bi glasom naratora Gary Owensa koji bi predstavio emisiju riječima: “Dame i gospodo, Garfield i prijatelji!”. Prvih pet sezona intro je prikazivao Garfielda kako pleše na ogradi i pokreće gramofon, dok je šesta sezona započela prikazom ispunjene koncertne dvorane. Mislim da je svima u sjećanju ostala prva tematska pjesma s riječima “Friends are there to help you get started / To give you a push on your way…” 🙂 Snimljeno je sedam sezona unutar kojih postoji 121 epizoda. U svakoj epizodi Garfield je dobio dvije priče, a Orsonova farma jednu. Animacija je veoma dobro odrađena i crtić je ispunjen duhovitim šalama koje vesele djecu te britkim dijalozima u kojima uživaju i odrasli.

Strip o popularnom mačku ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najobjavljivaniji strip na svijetu, dok je sam lik Garfielda stekao golemu popularnost. Plišane igračke i ostatak robe vezane uz Garfieldov lik (filmovi, igračke, knjige, videoigre i mnogi drugi) rado su skupljali i mnogi od nas.

Originalni naziv: “Garfield and friends”

Autor: Jim Davis
Scenarij: Mark Evanier, Sharman DiVono
Redatelj: Jeff Hall, Tom Ray, Dave Brain, Vincent Davis, Ron Myrick…
Zemlja podrijetla: Sjedinjene Američke Države
Godina: 1988 – 1994

O ČEMU SE RADI:

Pratimo avanture debelog, lijenog i sarkastičnog narančastog mačka Garfielda koji u životu samo želi jesti, spavati i gledati televiziju. Dane provodi u maštanju o omiljenom jelu, smišljanju načina kako da se riješi Nermala te mučenju Odieja ili poštara. Garfield nikad ne govori naglas već samo čujemo njegove misli u kojima često komentira Jonove postupke. Garfieldov vlasnik Jon Arbuckle je crtač stripova i odrastao je na farmi (uvelike je oblikovan po uzoru na samog autora stripa). Nespretan je šmokljan koji nema sreće sa ženama. Često ga nerviraju Garfieldove ludorije, kao i neuzvraćena ljubav prema doktorici Liz. Kad Garfield upadne u nevolju Jon mu brani gledanje televizije, kažnjava ga oduzimanjem lazanja ili prijeti odlaskom veterinaru.

Tu je i Odie, žuti bigl kojeg Garfield jako često voli šutnuti s kuhinjskog stola. Iako se ne čini baš inteligentnim, Odie je zapravo puno lukaviji i pametniji nego što pokazuje. Jedini je životinjski lik koji ne komunicira dijalogom već isključivo govorom tijela ili oduševljenim lajanjem i ostalim psećim zvučnim efektima. No Garfield ga može razumjeti. U pojedinim epizodama pojavljuje se i Nermal, sivi mačić kojeg svi smatraju najslađim mačićem na svijetu. To naravno Garfieldu ide na živce. Često se ruga Garfieldu naglašavajući svoju mladost i izgled zbog čega završi izbačen iz kuće. Nermal dolazi u posjet iznenada i nenajavljen što Garfield nimalo ne voli. Zbog velikih trepavica ga znaju zamijeniti za žensko.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *