Garfield i prijatelji

“Garfield and friends” (kod nas “Garfield i prijatelji”) američka je animirana serija temeljena na stripu “Garfield” autora Jima Davisa. Ova polusatna tv emisija počela se emitirati 1988. godine na američkom televizijskom kanalu CBS, a osim dijelova s mačkom Garfieldom serija je uključivala i segmente s likovima iz stripa “U.S. Acres” (“Orsonova farma”) kojeg je Jim Davis crtao paralelno s radom na “Garfieldu”.

Svaka epizoda započela bi glasom naratora Gary Owensa koji bi predstavio emisiju riječima: “Dame i gospodo, Garfield i prijatelji!”. Prvih pet sezona intro je prikazivao Garfielda kako pleše na ogradi i pokreće gramofon, dok je šesta sezona započela prikazom ispunjene koncertne dvorane. Mislim da je svima u sjećanju ostala prva tematska pjesma s riječima “Friends are there to help you get started / To give you a push on your way…” 🙂 Snimljeno je sedam sezona unutar kojih postoji 121 epizoda. U svakoj epizodi Garfield je dobio dvije priče, a Orsonova farma jednu. Animacija je veoma dobro odrađena i crtić je ispunjen duhovitim šalama koje vesele djecu te britkim dijalozima u kojima uživaju i odrasli.

Strip o popularnom mačku ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najobjavljivaniji strip na svijetu, dok je sam lik Garfielda stekao golemu popularnost. Plišane igračke i ostatak robe vezane uz Garfieldov lik (filmovi, igračke, knjige, videoigre i mnogi drugi) rado su skupljali i mnogi od nas.

Originalni naziv: “Garfield and friends”

Autor: Jim Davis
Scenarij: Mark Evanier, Sharman DiVono
Redatelj: Jeff Hall, Tom Ray, Dave Brain, Vincent Davis, Ron Myrick…
Zemlja podrijetla: Sjedinjene Američke Države
Godina: 1988 – 1994

O ČEMU SE RADI:

Pratimo avanture debelog, lijenog i sarkastičnog narančastog mačka Garfielda koji u životu samo želi jesti, spavati i gledati televiziju. Dane provodi u maštanju o omiljenom jelu, smišljanju načina kako da se riješi Nermala te mučenju Odieja ili poštara. Garfield nikad ne govori naglas već samo čujemo njegove misli u kojima često komentira Jonove postupke. Garfieldov vlasnik Jon Arbuckle je crtač stripova i odrastao je na farmi (uvelike je oblikovan po uzoru na samog autora stripa). Nespretan je šmokljan koji nema sreće sa ženama. Često ga nerviraju Garfieldove ludorije, kao i neuzvraćena ljubav prema doktorici Liz. Kad Garfield upadne u nevolju Jon mu brani gledanje televizije, kažnjava ga oduzimanjem lazanja ili prijeti odlaskom veterinaru.

Tu je i Odie, žuti bigl kojeg Garfield jako često voli šutnuti s kuhinjskog stola. Iako se ne čini baš inteligentnim, Odie je zapravo puno lukaviji i pametniji nego što pokazuje. Jedini je životinjski lik koji ne komunicira dijalogom već isključivo govorom tijela ili oduševljenim lajanjem i ostalim psećim zvučnim efektima. No Garfield ga može razumjeti. U pojedinim epizodama pojavljuje se i Nermal, sivi mačić kojeg svi smatraju najslađim mačićem na svijetu. To naravno Garfieldu ide na živce. Često se ruga Garfieldu naglašavajući svoju mladost i izgled zbog čega završi izbačen iz kuće. Nermal dolazi u posjet iznenada i nenajavljen što Garfield nimalo ne voli. Zbog velikih trepavica ga znaju zamijeniti za žensko.


Jedan komentar Dodajte vaš
  1. Crtici koji su navedeni na blogu su odlicni. Imam pitanje za jedan crtic koji nikako ne mogu pronaci. Naime, raxi se o djedu medi kapetanu broda koji prica morse price svojim malim unucima medvjedicima, a u pricama su on i njegov smotani prvi kapetan koji gotovo uvijek izazove neku nevolju. Sjeca li se tko tog crtica, molim?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *