Vila Amálka

“Vila Amálka” je čehoslovačka animirana televizijska serija iz 1975. godine. Redovno se emitirala u sklopu emisije Večerníčeka, dugogodišnjeg večernjeg programa namijenjenog djeci. Václav Čtvrtek je osmislio malu vilu i napisao scenarij, za animaciju i režiju je zaslužan Václav Bedřich, dok je glazbu i naraciju odradio Jiří Hrzán. Snimljena je jedna sezona od 13 epizoda koje traju 8-10 minuta.

Češka televizija nedavno je pokrenula rekonstrukciju svih epizoda kako bi zbrinuli češku kulturu i sačuvali arhivske stvari za buduće generacije. Svih trinaest epizoda prošlo je potpunu digitalizaciju slike te čišćenje originalnog zvučnog zapisa. Tako je simpatična vila Amálka novu popularnost stekla 2013. godine kada su se sinkronizirane epizode počele emitirati u Japanu. Pritom je u prodaju pušten i niz igračaka s likovima iz emisije. Ministarstvo Češke Republike 2016. godine izdalo je i samoljepljivu poštansku marku s likom malene vile.

Originalni naziv: Říkání o víle Amálce

Studio: Krátký Film Praha, Studio Bratri v triku
Redatelj: Václav Bedřich
Scenarij: Václav Čtvrtek
Glazba: Jiří Kolafa
Zemlja podrijetla: Češka/Slovačka
Godina: 1975.

O ČEMU SE RADI:

Ljupki češki crtić predstavlja nam dobrodušnu šumsku vilu Amálku koja dane provodi plešući te pomažući životinjama i dobrim ljudima. Amálka je rođena iz neobične magle koja se pojavila na šumskoj ledini. Kada je u maglu puhnuo vjetar stvorila se malena zlatokosa djevojka, kose duge sve do gležnja. Budući da nije imala roditelje sama je sebe prozvala Amálka. U bijeloj haljinici otplesala je do obližnjeg bunara gdje zaključuje kako joj lijepo stoji vijenac od plavog cvijeća u kosi. Tada započinju njene avanture.

Tijekom svojih šetnji šumom susreće se s raznim životinjama i mnogim mitološkim bićima, među kojima su uplašena košuta koju proganjaju lovci, jež s bolnom šapom, vodenjaci, divovi, patuljci te mnogi junaci iz folklornih narodnih vjerovanja. Amálka svima nastoji pomoći te svojim pričama educira o vrijednostima dobrote. Pustolovinama šarmantne Amálke ne nedostaje humora, djeci se naročito sviđao karakter male vile pa će zasigurno i danas htjeti pročitati ili poslušati neku njenu priču.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *