Orsonova farma

Animirana televizijska serija “Orson’s Farm” (kod nas znana i kao “Orson i prijatelji”) temeljena je na stripu “U.S. Acres” kojeg je autor Jim Davis crtao paralelno s radom na “Garfieldu”. Navedeni crtić bio je dio polusatne tv emisije “Garfield i prijatelji” koja se 1988. godine počela emitirati na američkom televizijskom kanalu CBS. Prilikom prelaska sa stripa na male ekrane došlo je do promjene imena pa su segmenti sa farme nazvani prema glavnom junaku praščiću Orsonu, kako bi se crtić približio i mlađim gledateljima izvan SAD-a.

Budući da farma nije postigla jednaki uspjeh kao mnogo popularniji “Garfield”, Davis je odlučio prestati crtati nove stripove sedam mjeseci nakon što su “Garfield i prijatelji” debitirali na televiziji no likovi sa farme nastavili su se pojavljivati u emisiji do kraja prikazivanja. Snimljeno je sedam sezona unutar kojih postoji 121 epizoda. U svakoj epizodi Garfield je dobio dvije priče, a farma jednu. Animacija je veoma dobro odrađena i crtić je ispunjen duhovitim šalama koje vesele djecu te britkim dijalozima u kojima uživaju i odrasli.

Originalni naziv: “U.S. Acres / Orson’s Farm”

Autor: Jim Davis
Scenarij: Mark Evanier, Sharman DiVono
Redatelj: Jeff Hall, Tom Ray, Dave Brain, Vincent Davis, Ron Myrick…
Zemlja podrijetla: Sjedinjene Američke Države
Godina: 1988 – 1994

O ČEMU SE RADI:

U svakoj epizodi pratimo prikaze života likova na farmi i njihove međusobne interakcije. Glavni lik je Orson, praščić bujne mašte. Omiljena zabava mu je čitanje knjiga, a zanimljivo je i što jako voli biti čist i uredan, za razliku od ostalih pripadnika svoje vrste. Orson je dobar prema ostalim stanovnicima farme, a najviše se boji svoje zločeste braće koji potiču probleme na farmi. Tu je i glasan i ponekad egoističan pijetao Roy. On se ponosi svojim spačkama i neslanim šalama zbog kojih najčešće upada u neugodne situacije. Unatoč sebičnosti, tu je za svoje prijatelje ako ih treba spasiti od ptičjih grabežljivaca ili problema u kojem se zateknu zbog Orsonove braće.

Wade je patka koja oko struka nosi gumeni pojas na napuhavanje. Velika je kukavica i ima hrpu fobija, kad se uplaši u stanju je nerazumljivo blebetati. Ima sposobnost letenja, ali rijetko to čini jer se boji visine. Bo je ljubazna ovca pozitivnog i ležernog stava, za razliku od njegove sestre Lanolin koja se voli svađati. Booker je malo, slatko pile koje u Orsonu vidi oca.  Ima i brata blizanca Sheldona koji se ne želi potpuno izleći iz jajeta te mu vidimo samo noge.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *