Zekoslav Mrkva

Originalno ime Bugs Bunnya (kod nas prevedenog kao Zekoslav Mrkva) bilo je zapravo George Washington Bunny. Tek je naknadno dobio nadimak Bugs ili Bugsy koji bi se mogao prevesti kao – luđak! Prijevodi njegovog imena razlikuju se po zemljama pa smo ga tako i mi neko vrijeme zvali Duško Dugouško. Još uvijek imam već pomalo izlizanu videokazetu pod tim imenom. Za hrvatsku sinkronizaciju zaslužni su Vladimir Puhalo kao Zekoslav Mrkva i Ivo Rogulja kao Patak Dodo.

Lik Zekoslava Mrkve rodio se 1938. godine, ali tek 1940. izgovara nezaboravnu rečenicu “Kaj te muči, Njofra?” (“Eh, what’s up, Doc?”). Kao autori crtića navode se Bob Clampett (kojemu se pripisuju zasluge za wabbit), Chuck Jones, Friz Freleng, Arthur Davis i Robert McKimson. Jednako popularni postali su i njegovi protivnici – Elmer Fudd (Lovac Elmer), Yosemite Sam (Jura, podivljali kauboj crvenog brka), Daffy Duck (Patak Dodo) te Wile E. Coyote (Đuro S. Zlikovski) koji je zapravo više poznat po vječnom lovu na Pticu Trkačicu.

Originalno ime: “Bugs Bunny”

Autor: Chuck Jones
Studio: Warner Brothers
Godina nastanka: 1938.
Zemlja podrijetla: SAD

O ČEMU SE RADI:

Zekoslav Mrkva se prvi put pojavio u kratkom crtiću “Porky’s Hare Hunt” (slika A) 30. travnja 1938. godine gdje Porky Pig kao lovac goni zeca. No zec je puno zainteresiraniji za izluđivanje i provociranje svojeg progonitelja nego za bježanje! Taj kratak crtić zajedno su režirali Cal Dalton i Ben Hardaway, poznat pod nadimkom “Bugs”. Epizoda ima gotovo identičnu temu kao i crtić “Porky’s Duck Hunt” iz 1937. godine u kojem se po prvi puta pojavljuje Patak Dodo. Zekoslavu glas po prvi puta posuđuje Mel Blanc, a za tu epizodu je karakterističan i Zekoslavov smijeh koji kasnije Blanc ipak odlučuje koristiti samo kod crtića “Woody Woodpecker” (“Pero Djetlić”).

Sljedeće godine puštena su dva crtića sa Zekoslavom od kojih je značajniji “Hare-um Scare-um” (slika B), režiran ponovno od dvojca Dalton/Hardaway. Tek je ovdje službeno prozvan Bugs Bunnyjem jer je animator Gil Turner skicirao zeca i na papiru napisao “Bugs’ Bunny”, misleći na nadimak redatelja Hardawaya. Osim toga, u ovoj je epizodi Zekoslav nacrtan sivom bojom, dok je do tada bio bijeli zec. Za tu promjenu je zaslužan Charlie Thorson. Tako tek 1940. u crtiću u kojem se pojavljuje sa svojim budućim vjernim partnerom i antagonistom Elmerom Fuddom, Zekoslav dobiva izgled koji je i danas prepoznatljiv.

Njegova prava osobnost dolazi do izražaja u epizodi “A Wild Hare” (slika C), puštenoj 27. srpnja 1940. godine. Ovdje po prvi puta zec izađe iz svoje rupe te grickajući mrkvu upita Elmera: “What’s up, Doc?” Mnogi ovo smatraju njegovim prvim pravim pojavljivanjem, komentirajući da epizode prije prikazuju lik koji samo liči na Bugs Bunnyja.

Zekoslav se pojavljivao u dugometražnim igranim filmovima, u preko 175 animiranih kratkometražnih filmova i u nekoliko posebnih crtanih izdanja. Pojavio se i u filmu “Who Framed Roger Rabbit” iz 1988. godine, kao jedan od stanovnika Toon Towna. Budući da je film producirala kompanija Disney, Warner Brothers su dopustili korištenje svog najpoznatijeg lika u filmu samo ako će se pojaviti u istoj minutaži kao i Disneyjeva najveća zvijezda, Mickey Mouse. Zbog toga su Zekoslav i Mickey u filmu uvijek zajedno u istom kadru. Postoje i dva dugometražna filma sa Zekoslavom, “Space Jam” (glumi i Michael Jordan) i “Looney Tunes: Back In Action” (s Jennom Elfman i Brendanom Fraserom). Bez obzira protiv koga se bori i u kakvoj se situaciji nalazi, Zekoslav Mrkva uvijek pobjeđuje. Možda je i to pravi razlog zašto je ovaj lik uspio osvojiti srca ljubitelja crtića i filmova gotovo svakog perioda unazad 60 godina.

Nakon mnogih pojavljivanja u serijama kratkih crtića Looney Tunes i Merrie Melodies, posljednji put se pojavio 1964. godine, Za epizodu “Knightly Knight Bugs” (slika D) iz 1958. godine osvojio je čak najveće moguće priznanje – Oscara u kategoriji najboljeg kratkog animiranog filma. Epizoda “What’s Opera, Doc?” (slika E) iz 1957. godine spada pod klasike, u njoj Zekoslav i Elmer parodiraju Wagnerov “Prsten Nibelunga”. Ona je ocijenjena kao ‘kulturno značajna’ od američke Kongresne knjižnice (Library of Congress) te odabrana za pohranu u Državnom filmskom arhivu. Mnogima je ostala u trajnom sjećanju po legendarnoj rečenici “Kill the wabbit, kill the wabitt!”

Zahvaljujući svojoj šarmantnoj, duhovitoj i prije svega samouvjerenoj osobnosti, prema anketi koju je 2002. među čitateljima proveo američki časopis TV Guide, Zekoslav Mrkva proglašen je najpopularnijim animiranim likom svih vremena! Prošle godine je napunio punih 65 godina od prvog službenog pojavljivanja. Mel Blanc, glumac koji je neobičnom zecu od samog početka posuđivao glas, umro je 1989. godine, a na tom poslu zamijenili su ga Joe Alaskey i Billy West koji su postali glasovi ne samo Zekoslava Mrkve, nego i drugih Looney Tunes likova. Zekoslav je dugo vremena bio maskota Warner Bros studija, a 1997. godine se pojavio i na američkoj poštanskoj marci. Marka s njegovim likom zauzela je sedmo mjesto na listi deset najpopularnijih svih vremena na američkom tlu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *