Superbaka

Adaptirajući seriju dječjih knjiga “Super Gran” pisca Forresta Wilsona (prva, od ukupno deset, je izdana 1978. godine), scenaristica Jenny McDade je ostvarila velik uspjeh. Radi se o televizijskoj seriji “Superbaka” iz 1985. godine koja govori o starijoj gospođi sa super moćima. Serija je koristila tadašnje najmodernije specijalne efekte pomoću kojih se Superbaka mogla npr. bacati kroz prozore na visokim zgradama, letjeti zrakom na svom biciklu i voziti okolo u svom posebnom super-autu. U seriji se pojavio niz tadašnjih engleskih zvijezda i sportaša koji su rado prihvatili gostujuće uloge. Snimljena je na različitim lokacijama sjeveroistočne Engleske (u gradićima Tynemouthu, South Shieldsu i Beamish Museumu), dok je radnja serije smještena u izmišljeni gradić Chisleton. Naslovnu pjesmu otpjevao je Billy Connolly, a zanimljivo je da je puna verzija pjesme izašla i kao singl te dosegla 32. mjesto na ljestvici britanskih singlova.

Serija u današnje vrijeme sigurno ne bi pridobila neku veću dječju pažnju, no u osamdesetim smo gledali valjda sve što je sadržavalo riječ superheroj. Većina glumaca nije znala glumiti, radnja je bila poprilično plitka i s više rupa nego švicarski sir. Moglo bi se reći da je “Superbaka” toliko loša, da je zapravo dobra! Prvi puta je prikazana 1985. godine na televizijskom programu ITV-u. Serija se prikazivala jednom tjedno, a Superbaka je koristila svoje supermoći protiv negativca Scunner Campbella i njegovih priglupih pomoćnika. Snimljene su dvije sezone, svaka po 13 epizoda od pola sata, uz božićni specijal iz 1986. godine. Zadnja epizoda je snimljena 1987. godine.

Originalno ime: “Super Gran”

Autor: Forrest Wilson
Scenarij: Jenny McDade
Glazba: Phil Coulter i Billy Connolly
Glumci: Gudrun Ure, Iain Cuthbertson, Bill Shine, Alan Snell, Brian Lewis
Zemlja podrijetla: Engleska
Godina: 1985-1987

Stand back Superman, Iceman, Spiderman, Batman and Robin too,
Don’t wanna cause a ruckus, but B. A. Barracus have I got a match for you,
She makes them look like a bunch of fairies,
She’s got more bottle than United Dairies!
Hang about… Look out… for Supergran…

O ČEMU SE RADI:

Postoji mnogo televizijskih i filmskih superheroja. No u ne tako mirnom gradiću Chisletonu živi i jedna neobična junakinja, drugačija od uobičajenih heroja. Ona nije u osobitoj formi, nije mlada ni zgodna i ne može se penjati po visokim zgradama. Ona je starija od svih junaka zajedno, ona je Superbaka! Serija prati avanture vesele i blage starije gospođe Smith koja daje sve od sebe kako bi i u starijoj životnoj dobi normalno živjela. U isto vrijeme dobrodušni profesor Black izumi poseban stroj, koji mu zatim ukrade sitni kriminalac Scunner Campbell. On se nada da će mu stroj podariti supermoći, no tek mora otkriti kako stroj radi. Nespretno ga uključi pa zraka pogodi direktno našu bakicu dok se odmara na klupi u parku. Od udara joj život više nikako nije isti jer poprimi magične moći i tako može braniti dobre građane svog rodnog grada. Ubrzo postaje lokalna junakinja, Superbaka. Štiti svoj grad što i nije posebno teško ako uzmemo u obzir da je za većinu zločina zaslužan ne osobito snalažljiv Scunner Campbell i njegovi gotovo patetični pomoćnici zvani Muscles i Dustin, čiji je IQ možda i najniži na svijetu. Superbaka je mogla čuti osobu u nevolji kilometrima daleko, koristeći prste kao radio prijemnike dok ih drži uz glavu. Mogla je skočiti više i od skakača sa motkom i trčati brže od olimpijskih pobjednika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *