Pleme

“Pleme” je novozelandsko/britanska znanstveno-fantastična serija prvenstveno namijenjena djeci i tinejdžerima, iako i dan danas ima fanove svih uzrasta. Radnja se događa u bliskoj budućnosti gdje su svi odrasli umrli zbog smrtonosnog virusa, ostavljajući svu djecu svijeta da se sami brinu za sebe. Serija je većinom snimana u gradu Wellington na Novom Zelandu. Serija je nastala prema originalnoj ideji Raymond Thompsona uz pomoć scenarista Harry Duffina, a producirali ju je kompanija Cloud 9 Screen Entertainment i britanski Channel 5. Snimljeno je 5 sezona i ukupno 260 epizoda koje su bile emitirana u preko 40 zemalja širom svijeta. Svaka sezona sadrži 52 polusatne epizode.

Šesta sezona se trebala početi snimati 2003. godine, no autori su ipak odustali od nje. Originalni glumci su odavno izašli iz tinejdžerskih godina zbog čega je serija prestala pratiti početnu ideju “djece koja se brinu sami o sebi u svijetu bez odraslih”. Umjesto nove sezone izdana je knjiga pod nazivom “The Tribe A New Dawn”. Nakon što je snimanje serije završilo 2003. godine produkcijska kompanija Cloud 9 napravila je i spin-off “The Tribe: A New Tomorrow” koji je emitiran 2005. godine. Spin-off s novom postavom glumaca bio je namijenjen mlađoj publici (u dobi od 8-12 godina) te ispričao priču o potomcima izvorne serije.

Većina glumaca je za vrijeme snimanja prve sezone još bila u školi pa su bili podučavani između snimanja scena, dok su maloljetnike tijekom snimanja pazili pratioci. Veze među njima su bile strogo zabranjene pa su zbog kršenja ovog pravila glumci Jaimee Kaire-Gataulu (Cloe) i Dan Weekes-Hannah (Ved) dobili otkaz tijekom četvrte sezone.

Soundtrack s originalnim pjesmama prikazanim u seriji izdan je 2000. godine, sve pjesme otpjevali su glumci iz serije. Najpoznatija među njima je intro pjesma “The Dream Must Stay Alive” koju je u prvoj sezoni pjevala Rosalind J, a u ostalim sezonama Meryl Cassie koja u seriji glumi Ebony. Meryl i danas redovito nastupa sa svojim sestrama Megan i Monique (koje se također pojavljuju u seriji kao Java i Siva).

Originalni naziv: “The Tribe”

Autori: Raymond Thompson, Harry Duffin
Glume: Caleb Ross (Lex), Victoria Spence (Salene), Meryl Cassie (Ebony), Antonia Prebble (Trudy), Michael Wesley-Smith (Jack), Beth Allen (Amber/Eagle), Dwayne Cameron (Bray), Jaimee Kaire-Gataulu (Cloe), Michelle Ang (Tai-San), Ryan Runciman (Ryan), Amy Morrison (Zandra), Daniel James (Zoot), Jennyfer Jewell (Ellie), Damon Andrews (The Guardian), Ella Wilks (Danni), James Napier Robertson (Jay), Tom Hern (Ram), Megan Alatini (Java), Monique Cassie (Siva), Calen Maiava-Paris (Mega), Dan Weekes-Hannah (Ved)
Država: Novi Zeland
Godina: 1999 – 2003

O ČEMU SE RADI:

Radnja prati postapokaliptičnu budućnost u kojoj se skupina mladih bori za opstanak u svijetu u kojem su svi odrasli umrli zbog tajanstvenog virusa. Djeca su na smrtonosni virus imuna do približno 17. godine života. Bez odraslih da ih vode, vladaju ili štite, djeca se organiziraju u plemena kako bi preživjela. Ne zna se zašto i kako se virus pojavio, no s nestankom odraslih ostali su samo plemenski instinkti i borba za preživljavanje te želja za izgradnjom novog svijeta u primitivnom paklu opasnosti i straha koji se širi gradom.

Tijekom svih sezona serija je fokusirana na pleme Štakori (Mall Rats). Članovi ovog plemena se suočavaju s problemima kako dobiti čistu vodu, ali i kako postati neki oblik moći u gradu kojim je zavladao teror. Djeca se uz klasične tinejdžerske teme ljubavi, strahova, izdaje, ambicije i prijateljstva suočavaju i s većim pitanjima opstanka poput pronalaženja protuotrova za virus, rješavanja problema morala i etike te kako stvoriti mir u gradu. Tu im najviše odmažu plemena Locosi (Locos), Odabrani (Chosen), Tehnosi (Technos), Demonski psi i mnogi drugi koji sa Štakorima čine okosnicu serije.

U prvoj sezoni Amber i Dal lutaju ulicama gdje upoznaju Cloe, Salene te blizance Paula i Patsy. Napadaju ih Lex, Ryan i Zandra no potom svi zajedno potraže utočište u trgovačkom centru gdje živi Jack. Vidjevši prednosti koje centar nudi odluče svi zajedno tamo ostati. Lex i Ryan pristaju braniti novoformirano pleme Štakori u zamjenu za sklonište i hranu. Uskoro im se pridružuju Bray i trudna Trudy. Svi misle da je Bray otac Trudyne bebe, ali kasnije saznaju da je otac Brayev brat Zoot. Štakori se bore za opstanak u novom svijetu te se suočavaju s nestašicom vode i hrane.

Amber, Bray i Lex natječu se za vodstvo i jedva pristaju dijeliti odgovornosti. Amber se brine o svakodnevnom upravljanju, Bray ih sve opskrbljuje hranom, a Lex je imenovan voditeljem sigurnosti. Likovi se također moraju nositi s osobnim problemima unutar svog plemena. Trudy pati od postporođajne depresije, dok se Salene bori sa bulimijom. Štakori se moraju braniti od vanjskih neprijatelja te bezuspješno pokušavaju uvjeriti druga plemena da se pobune protiv plemena Locos koji vrši teror po gradu, na čelu sa Zootom i njegovom djevojkom Ebony. Nakon što Lex bude zaražen virusom pronalaze protuotrov u bočici na obližnjem otoku u vladinoj zgradi.

U drugoj sezoni Amber i trudna Zandra umiru u eksploziji vladine zgrade. Štakori uspiju pronaći formulu za protuotrov, a Tai-San je jedina osoba koja ga zna napraviti. Štakori odluče iskoristiti svoju novu moć i pokušati uspostaviti mir u gradu. Danni im se pridružuje i pokušava napisati novi zakon koji bi ujedinio sva plemena i stvorio novi društveni sustav. Štakorima probleme počinje stvarati novo tajanstveno pleme Odabrani koje uzdiže preminulog Zoota kao Boga. Na čelu s Čuvarom, Odabrani otimaju Trudy i bebu Bradyja kako bi upotpunili svoje Sveto Trojstvo. Trudy se kasnije vraća u Štakore, ali kao špijun budući da su joj Odabrani isprali mozak. Potajno radi s njima na preuzimanju cijelog grada. Odabrani napadaju grad i zaključaju sve zatvorenike u trgovački centar.

U trećoj sezoni Čuvar i Vrhovna Majka (Trudy) preuzimaju kontrolu nad centrom. Odbjegli Ebony, Lex i Bray u šumi planiraju kako spasiti Štakore koji su se morali pridružiti Odabranima ili raditi kao robovi. Susreću Pridea koji ih odvodi u svoje pleme Ekosi (Ecos). Njihov vođa je Eagle za koju je kasnije uspostavi da je zapravo Amber. Njenu smrt u eksploziji je lažirala Ebony. Pobunjenici spašavaju Trudy od Čuvara koji joj kontrolira um. Unutar trgovačkog centra Patsy i Chloe se pridružuju Odabranima kao špijuni, kao i Salene koja se boji se život svog nerođenog djeteta. Nakon što je Trudy nazvana varalicom, Čuvar odlučuje da će Tai-San biti Nova Istinska Majka. Pobunjenici upadaju u trgovački centar i pobjede Odabrane. Ebony bude imenovana novim gradskim vođom te protjeruje Amber i Braya nakon što odbiju smaknuti Čuvara. Tajanstveni avion se približava gradu.

Četvrta sezona počinje invazijom plemena Tehnosi (Technos). Oni posjeduju naprednu tehnologiju pa su Štakori protiv njih bespomoćni. Napadaju trgovački centar i odvodu Alice, KC, Tai-San i Mayu da rade u logorima. Bray isto bude otet, dok Amber rodi dijete pa se s Trudy pridružuje Ekosima. Ebony pokušava sklopiti dogovor s Tehnosovim generalom, Jayom, kako bi zadržala bar malo moći u gradu. Čini se da Tehnosi žele uspostaviti red u gradu, međutim njihov vođa Ram i Jayev brat Ved eksperimentiraju nad ljudima pomoću nove virtualne igre. Ljudi postaju ovisni o igri i Štakori shvate da se Tehnosi moraju zaustaviti. Ebony se nevoljko pristaje udati za Rama, ali ga na kraju izda i bježi iz grada s Jayem koji je shvatio kakvi su Ramovi pravi planovi. Štakori uz pomoć Ramovog poručnika Mege uspiju pobijediti Rama i zarobiti ga u virtualnoj stvarnosti.

U petoj sezoni Mega postaje novi vođa Tehnosa. Planira preuzeti grad u čemu mu pomaže Java koja pomoću virtualne stvarnosti manipulira Ebonyjim umom. Ebony vjeruje da Zoot vratio iz mrtvih te da je s njenim sestrama, Javom i Sivom, stvorio novo pleme i preuzeo kontrolu nad gradom. Štakori pokušavaju saznati što se dogodilo s njihovim prijateljima koji su nestali kada su Tehnosi napali. Amber saznaje da je Bray bio izbrisan, dok Lex očajnički traži Tai-San.

Slade spašava Rama i dovodi ga na selo gdje se nada se da će mu Ram pomoći srušiti Megu. Mega uvodi nova pravila, svaki građanin mora sudjelovati u radu za grad i biti označen barkodom kako bi uvijek bio identificiran. Amber i Jay započinju tajnu urote protiv Mege, uz pomoć Ellie i Jacka. Ebony shvaća da Java njome manipulira i napušta Zootiste. Pridružuje se Sladeu i pomaže u pobuni. Jack krade informacije iz Megovog računala te uz pomoć Rama onemogućuje sigurnost grada. Pobunjenici napadaju grad i Mega je zarobljen. Ram preuzima kontrolu nad Megovim računalom i instalira vlastiti virtualni program. Međutim, program se otme kontroli i prijeti puštanjem novog smrtonosnog virusa na grad. Slijedi evakuacija te serija završava bijegom Štakora na brodu dok se virus širi cijelim gradom.

LIKOVI:
Amber je jedna od vođa Štakora. Smatralo se da je umrla u eksploziji, ali je ponovno pronađena u trećoj sezoni pod novim imenom Eagle. Želi izgraditi novi svijet u kojem vlada pravednost i jednakost. U vezi je s Brayem.
Bray je jedan od vođa plemena i brine o svima. Želi izgraditi novi svijet mira i sklada. Vodi pobunjenike u borbi protiv Odabranih. Amber je oduvijek bila ljubav njegova života. Odreći će se svega da može biti s njom.
Lex je nasilnik i usredotočen samo na sebe. Želi biti vođa plemena, glavni interesi su mu djevojke i vježbanje. Spreman je boriti se za ono u što vjeruje i kako bi zaštitio ljude s kojima je blizak. Divlji dečko koji postepeno otvara svoje srce. Unatoč povremenim šovinističkim ispadima, imao je tri ozbiljne veze – sa Zandrom, Tai-San i Sivom.
Tai-San je veoma duhovna osoba i jako drži do svojih uvjerenja. Voli meditirati i iskoristi svoje znanje o prirodi kako bi napravila protuotrov koji liječi virus. Vrlo je jaka i zna točno što želi. Izdaje Štakore i odlazi s Odabranima. Kratko se pojavila i kao jedna od Tehnosa, no onda joj se opet gubi svaki trag.
Trudy je osjetljiva i brižna majka, iako ponekad misli da su se svi urotili protiv nje. Oduvijek je bila zaljubljena u Braya, iako ima bebu s njegovim bratom. Zbog njene potrebe da bude voljena i potrebna, Trudy izdaje Štakore. No kasnije se pokaje i vrati u svoje staro pleme.
Ebony se u drugoj sezoni pridružuje Štakorima kao njihov šef osiguranja. Nemilosrdna je i lukava te ne pokazuje svoje slabosti. Zaljubljena je u Braya. Puna je samopouzdanja te iskorištava druge kako bi dobila moć.
Jack kao znanstvenik najčešće smišlja ideje koje pomažu plemenu. Uz pomoćnika Dala izumio je stvari poput filtera za vodu i vjetroturbine u prvoj sezoni. U vezi je s Ellie.
Cloe je jedna od mlađih članova plemena. Salene joj je majčinska figura, vrlo je brižna i ima veliku ljubav prema životinjama. Lako se uplaši što joj je jedna od najvećih slabosti.
Salene brine o svim mlađim članovima plemena. Želi ih podučiti stvarima koje bi inače učili u školi. Borila se i s bulimijom, naposljetku se zaljubljuje i udaje za Ryana.
Ryan je istinski zaštitnik plemena Štakori. Brine o svima u plemenu. Bio je zaljubljen u Zandru, ali je potom oženio Salene. Ponekad je impulzivan i djeluje prije nego razmisli.
Zoot je bio vođa zlih Locosa. Nemilosrdan je i glavna strast mu je uništavanje grada pod parolom “Moć i kaos”. Iako umire već u prvoj sezoni, njegov lik se na neki način provlači kroz sve sezone. Otac Trudynog djeteta.
Jaffa (Čuvar) je vođa Odabranih. Ne zna se da li je lud ili jednostavno željan moći. Voljan je ubiti svakoga tko stane na put ostvarenju Zootovog plana o kaosu. On i njegovi sljedbenici ispiru mozak ljudima kako bi se preobratili.
Jay u početku skuplja nove članove Tehnosa po gradu. Smatra da bi grad imao koristi od uređenja bolnica, škola, zakona i stvaranja pravednog društva u kojem su svi jednaki. Shvati da se njegove ideje razlikuju od cilja njegovog vođe Rama. Bio je u vezi s Ebony, Trudy i Amber.
Ved je Jayev mlađi brat, poprilično je impulzivan, tvrdoglav i nepredvidljiv zbog čega upada u nevolje. Uživa u moći i ženskom društvu. Iako ne priznaje nikoga tko nije član Tehnosa, upušta se u vezu s Cloe.
Ram je vođa Tehnosa. Natprosječno je pametan, prije virusa pohađao je fakultet već s četrnaest godina. U invalidskim je kolicima jer je igrajući igru virtualne stvarnosti pomislio da može letjeti. Paranoičan je, hipohondar i ima eksplozivnu narav.
Mega ne dopušta da emocije stanu na put njegovim planovima. Vrlo je pametan i zna mnogo o računalima. Pomaže Štakorima da zbace Rama, no zatim sam postaje vođa Tehnosa. Stvara hologram Zoota kako bi širio svoju moć te postaje sve veći i veći fanatik.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *