Otkačena obitelj

“Round the Twist” je australska dječja serija nastala prema fantastičnim pričama Paul Jenningsa. Naslovnu pjesmu s pamtljivim stihovima “Have you ever… ever felt like this?” je otpjevala Tamsin West, koja je glumila Lindu, glavnu žensku ulogu u prvoj sezoni. Pjesma posuđuje riječi iz popularnih rimovanih dječjih uspavanki poput “Humpty Dumpty” i “Rain Rain Go Away”.

Serija “Round the Twist” je značajna zbog toga što je pomaknula granice prihvatljivosti sadržaja koji će se prikazivati na dječjoj televiziji. Autorima je bilo teško naći distributera, mnogi su ih odbijali zbog “nepristojnog scenarija” jer su poneke epizode sadržavale djecu u donjem rublju, smrt i pomaganje nemirnim duhovima da pronađu mir, uriniranje, golotinju i reference o genitalijama. Sve je to bilo korišteno sa dozom humora, no ipak je bilo prenapadno za tadašnje poimanje dječjeg programa.

Prve dvije sezone scenarij je pisao Paul Jennings, uz pomoć redatelja Esbena Storma. Sve te epizode bazirane su na Jenningsovim kratkim pričama.  Nakon druge sezone Jennings je napustio seriju, preuzevši prava na priču. Treću i četvrtu sezona pisali su mnogi scenaristi, ne obazirući se na Jenningsov prijašnji materijal. Možda baš zbog toga kasnije sezone nisu postigle velik uspjeh i serija je bila ukinuta. Zbog velikog razmaka godina između snimanja sezona mijenjana je postave glumaca, naročito djece koji su postali prestari za svoje uloge. Tako je bilo tri seta glumaca koji su glumili djecu. Kod nas je, ako se ne varam, prikazana samo prva i druga sezona serije.

Originalni naziv: “Round The Twist”

Autor: Paul Jennings
Redatelj: Esben Storm
Glume: Richard Moir (Tony Twist), Sam Vandenberg (Pete), Tasmin West (Linda), Rodney McLennan (Bronson), Bunny Brooke (Nell Rickards), Frankie J. Holden (Harold J. Gribble), Lachlan Jeffrey (James Gribble), Robyn Gibbes (Faye James)
Država: Australija
Godina: 1989.

O ČEMU SE RADI:

Obitelj Twist, odnosno tata Tony sa troje djece – Pete, Linda i Bronson, odseli iz velikog grada u mirno mjesto pored mora, nazvano Port Niranda. Tamo se useljavaju u svjetionik no tek kasnije shvaćaju da je isti začaran te tako postanu uvučeni u raznorazne čudne događaje. Kupili su ga od Nell Rickards koja živi u blizini. Tajanstvena glazba dolazi s jednog od katova svjetionika, no Nell ih uvjerava kako im se to samo pričinjava.

Naši junaci često imaju razmirice s neobzirnim lokalnim poslovnim čovjekom Haroldom Gribbleom i njegovom obitelji. Sukobljavaju se oko vlasništva svjetionika i zaštite okoliša koji ugrožavaju mnogi Gribbleovi poslovi. Gribblesovima je najvažniji novac i pod svaku cijenu žele se domoći svjetionika. Twistovi uskoro spoznaju kako se oko svjetionika uvijek odvijaju čudne stvari.

Prisjetimo se epizode kada je Pete Twist jednom prilikom pomagao Djedu Mrazu koji se napio i pao na njihov krov. Zauzvrat su on i sestra dobili dvije želje, no sve se zakompliciralo kada je Linda poželjela da Pete ima “manja usta”. Pete je imao i supergaće koje su nositelju davale neobične moći, mogao je trčati i plivati brže od svih, sve dok mu se gaće nisu skupile u vodi i postale premale. U jednoj epizodi Pete je našao čarobni ruž za usne kojim postaje neodoljiv svim djevojkama i ženama.

Linda Twist je klonirala samu sebe kako bi pobijedila u utrci organiziranoj u svjetioniku. Jednom je pala po stepenicama i slomila nos pa pod anestezijom u bolnici sanjala kako je ne mogu operirati i kako će zauvijek imati najveći nos u povijesti. Tad nailazi na čaroban list kojim svirajući ga iz inata poveća noseve svim članovima svoje obitelji.

Bronson Twist je prva osoba u obitelji Twist koja je vidjela duha. Rekli su mu kako djeca dolaze iz kupusa, on je povjerovao te otišao u polje kupusa i tamo zbilja našao jedno! No dijete je bilo zelene boje i zadržavalo je dah ako ga je itko osim Bronsona pogledao.

Snimljeno je četiri sezone serije, svaka je imala po trinaest epizoda. Prva sezona nastala je 1989. godine, dok je sljedeća sezona (s mnogo novih i promijenjenih glumaca) snimana 1992. godine. Treća sezona nastala je 1999., a četvrta 2000. godine. Iako je svaka epizoda bila priča za sebe, svaka sezona je imala i temu koja se provlačila u svakoj epizodi – obično neki tajanstveni predmet ili lik čija priča je otkrivena i razjašnjena u finalnoj epizodi sezone. Tako je u prvoj sezoni svjetionik bio progonjen neobičnom tajanstvenom muzikom koja je dolazila iz potkrovlja. U zadnjoj epizodi se otkrije kako je riječ o duhovima Nelline pokojne obitelji, a duhovi pomažu obitelji Twist da zaustave Gribblea koji želi srušiti svjetionik.

U drugoj sezoni svjetionik je ponovno proganjan, ovaj put duhovi su vidljivi gledateljima no ne i likovima sve do posljednje epizode. Tu su duhovi Matthew i Jeremiah, kažnjeni jer su kao čuvatelji svjetionika prije 100 godina podbacili i prouzrokovali nesreću broda koji se zabio u stijene. U zadnjoj epizodi brod duhova se ponovno pojavljuje, a likovi u seriji im pomažu da uključe svjetlo u svjetioniku i pomognu posadi broda koji su do tada lutali morem.

U trećoj sezoni Linda nailazi na knjigu ljubavne poezije koju je napisao mladi Viking. Svatko tko čita iz te knjige zaljubljuje se u prvu osobu koju ugleda što uzrokuje mnoge razmirice. U zadnjoj epizodi, Vikinzi se vraćaju i poništavaju magiju knjige.

U četvrtoj sezoni naoružan vitez sakrivena lica ulazi u svjetionik kroz čarobna vrata. U zadnjoj epizodi se otkrije kako je riječ o djevojci Ariel koja ponudi djeci savršen život na Otoku snova ako Pete postane njen suprug. Na kraju odbiju i Ariel nestane.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *