I to mi je neki život

“I to mi je neki život” (“My So Called Life”) je televizijska dramska serija koja se emitirala na američkom programu ABC od kolovoza 1994. do siječnja 1995. Bila je veoma kratkog vijeka, snimljeno je samo 19 epizoda prije nego su je čelnici televizijske mreže odlučili ukinuti zbog loše gledanosti. No u nekim krugovima priča se da je možda razlog ukidanja bila i neodlučnost glavne glumice Claire Danes hoće li se pojaviti u novoj sezoni ili pokušati ostvariti karijeru na velikom platnu. Uz to, serija se u Americi emitirala u isto vrijeme kao i hit serije na drugim televizijama, “Friends” i “Mad About You” na NBC, kao i za vrijeme popularnog showa “Martin and Living Single” na FOX-u. Iako se emitirala relativno kratko, pokupila je pozitivne kritike javnosti stvarajući zvijezde od glavnih glumaca – Claire Danes, koja je odličnom glumom utjelovila neurotičnu Angelu Chase i Jareda Letoa, Angeline ljubavi iz snova Jordana Catalana. Serija je stekla velik krug obožavatelja, a i danas je znaju proglašavati najboljom tinejdžerskom serijom. Jednako popularna bila je i kod nas, kada se sredinom 1996. godine prikazivala na Hrvatskoj televiziji.

“My So Called Life” je također ime pjesme grupe The Ataris, koja se nalazi na njihovom albumu “Look Forward to Failure”, a zanimljivo je i da je na seriji “My So-Called Life” bazirana i popularna njemačka serija “Mein Leben & Ich”.

Serija je završila poprilično neujednačeno, odnosno u takozvanom cliffhangeru, očito ostavljajući mogućnost snimanja druge sezone. Catherine Clark, autorica knjige koja prati seriju, napisala je i knjigu naslovljenu “My So-Called Life Goes On” u kojoj se radnja nastavlja tamo gdje je stala zadnja epizoda. No Winnie Holzman, autorica serije, u intervjuima je govorila kako ne želi raspravljati o tome što se moglo dogoditi u drugoj sezoni, naglašavajući kako nikada nije napisala scenarij druge sezone i da tako nitko ne može znati što se zapravo trebalo dogoditi.

Originalni naziv: “My So-Called Life”

Glumci: Claire Danes (Angela Chase), Bess Armstrong (Patty Chase), Tom Irwin (Graham Chase), Jared Leto (Jordan Catalano), A.J. Langer (Rayanne Graff), Wilson Cruz (Enrique “Rickie” Vasquez), Devon Odessa (Sharon Cherski), Devon Gummersall (Brian Krakow), Lisa Wilhoit (Danielle Chase)
Autorica: Winnie Holzman
Zemlja podrijetla: SAD
Godina: 1994 – 1995

Serija “I to mi je neki život” progovorila je o temama koje obično nisu bile obrađivane u obiteljskim serijama devedesetih. Neke od njih bile su zlostavljanje djece, homofobija, tinejdžerski alkoholizam, beskućnost, seks, istospolne veze, ovisnost o drogi. Ako bi se neke od tih tema i pojavile u ostalim serijama, riješile bi se do kraja epizode, dok se serija “I to mi je neki život” bazirala na istima. Sam naslov serije izražava ono o čemu se u seriji govori, a to je percepcija beznačajnosti sebe i života koju tinejdžeri često doživljavaju. Serija opisuje tinejdžerske godine kao teške i zbunjujuće, potpuno suprotno onome što se do tada mogao vidjeti u humorističnim serijama o tinejdžerima, kao recimo u seriji “Saved by the Bell” ili filmovima kao što je “Ferris Bueller’s Day Off”.

O ČEMU SE RADI?

Ova serija nije poput tinejdžerske sapunice “Beverly Hills 90210” pokrivala Angelin svijet u kojem se svi problemi rješavaju, već smo iz epizode u epizodu gledali nju kao neurotičnu, sramežljivu i nesigurnu osobu. Isto tako, svijet serije bio je izostavljen od iznenađujućih preokreta u zadnjoj minuti serije. Najčešće se dogodilo ono najmanje očekivano ili šokirajuće, nastojeći biti što realističnije pravoj krutoj stvarnosti. Njene su nas (ne)zgode mogle podsjetiti na neke od naših iskustava iz srednje škole. Naprimjer, ako Jordan ignorira Angelu u cijeloj epizodi, neće iznenada pred kraj epizode promijeniti ponašanje. U suprotnosti realizmu koji prati priče, serija ponekad sadrži i neke potencijalno nadnaravne elemente, recimo duhove i snove koji djeluju kao metafore skrivenog značenja. Mnogo je toga ostavljeno neobjašnjeno, omogućujući gledaocu da sam interpretira značenje viđenog.

LIKOVI:
Angela Chase je petnaestogodišnja djevojka koja prolazi kroz tipično tinejdžersko razdoblje koje, među ostalim, obuhvaća buđenje seksualnosti, prestanak gledanja na roditelje kao superjunake te traženje vlastite neovisnosti. Beskrajno je zaljubljena u školskog kolegu Jordana, s kojim je u toplo-hladnom odnosu. Od djetinjstva se družila sa Sharon Cherski koja joj se sada čini nekako dosadnom pa odluči potražiti nova životna iskustva s razuzdanom Rayanne Graff.
Jordan Catalano je jedan od najgorih učenika u školi i veoma blizu isključenja. Ima poteškoća s čitanjem zbog čega ga mnogi pogrešno smatraju glupim. Angela je zaljubljena u njega i tijekom serije pratimo njihovu (ne)vezu. Iako se druži s grupom buntovnih i destruktivnih tinejdžera, umoran je od besmislenog vandalizma kojeg njegovi prijatelji smatraju zabavnim. No ne vjeruje da se njegov život može promijeniti. Svoje osjećaje prenosi na papir pišući pjesme koje izvodi njegov bend.
Patty i Graham Chase su Angelini roditelji. Prvotno se mogu činiti kao tipični američki roditelji, no zapravo je Patty više očinski tip te glava i prehranitelj obitelji, dok je Graham više majčinski tip koji kuha i manje je strog od svoje žene.
Danielle Chase je Angelina mlađa sestra. Rijetko je uključena u priču koja prati epizodu. Prilično je ignorirana i od sestre i od roditelja, zaljubljena je u susjeda Briana i želi biti kao Angela, čiji je prijatelji i život fasciniraju.
Rayanne Graff na početku serije upoznajemo kao Angelinu novu najbolju prijateljicu. Divlja je, nepredvidljiva, seksualno aktivna i neodgovorna. U svemu je zapravo prava suprotnost Angeli. Njena sloboda je u mnogočemu povezana s alkoholizmom i njenom liberalnom majkom koja joj sve dopušta.
Enrique “Rickie” Vasquez je Rayannein i Angelin prijatelj. On je petnaestogodišnjak, homoseksualac hispanskog podrijetla, odgaja ga ujak koji ga fizički zlostavlja. Ignoriran je od većine školskih kolega. Kada ga ujak izbaci iz kuće, posvojen je od svog mentora, profesora engleskog.
Sharon Cherski je bila Angelina najbolja prijateljica čitavo njihovo djetinjstvo, sve dok se Angela nije zaželjela promjene. Njihove majke su također najbolje prijateljice. Prema Angeli i ostalima, Sharon je tipična predstavnica dosadnog života koji je očajan uspoređujući ga s ludim svijetom Rayanne Graff. Nitko ne zna da je i Sharon sposobna biti strastvena baš kao i Rayanne, ali se to boji pokazati. Veoma je angažirana u školskim aktivnostima, uključujući vođenje školskog godišnjaka. Tijekom serije postane seksualno aktivna sa svojim dečkom Kyleom i do zadnje epizode se sprijatelji Rayanne.
Brian Krakow je štreber serije. Veoma je inteligentan, no unatoč visokom IQ-u nedostaje mu emotivne inteligencije. Često je izložen ruganju školskih kolega. Baš kao i Sharon, često je od ostalih likova krivo shvaćen. Godinama je zaljubljen u Angelu, no ne nada se ničemu u tom pogledu jer smatra da je neprivlačan. Poznaje se s Angelom i Sharon od malih nogu. On je autsajder serije, ali se ipak do kraja serije sprijatelji s Rickiejem. Ostali likovi mu se obraćaju jedino kada nešto trebaju.
Tino je često spominjan lik koji zapravo nikad nije bio pokazan. On je najbolji Jordanov prijatelj i za njega se zanima Rayanne. Tijekom serije svaki od glavnih likova jer barem jednom spomenuo Tina u nekom kontekstu, a organizirao je i par tuluma. Glavni je pjevač benda “The Frozen Embryos”, u kojem je i Jordan Catalano.
GDJE SU GLUMCI DANAS:
Claire Danes je svoj prvi Zlatni globus dobila 1995. godine baš za ulogu Angele, a nakon serije se vratila filmskim ulogama, primjerice “Romeo + Juliet” (1996), gdje je glumila sa Leonardom DiCaprijem. Snimila je 13 filmova za pet godina i onda odlučila napraviti pauzu i završiti fakultet. Danas je najpoznatija po kontroverznoj ulozi Carrie Mathison u seriji “Homeland” za koju je osvojila tri uzastopna Zlatna globusa te dva Emmyja. Emmy je dobila i za ulogu u filmu “Temple Grandin”.
Jared Leto se iskazao kao vrstan glazbenik, frontmen je benda “Thirty Seconds to Mars” za koji piše pjesme te svira bubnjeve, gitaru i klavir. No nastavio je i filmsku karijeru ulogama u “Prefontaine” (1997), “Urban Legend” (1998), “Girl, Interrupted” (1999), “Requiem for a Dream” (2000), “Panic Room” (2002), “Lord of War” (2005) i “Mr. Nobody” (2009). Osvojio je svog prvog Oskara ulogom transrodne i HIV pozitivne Rayon u “Dallas Buyers Club” (2013), a poznat je i po ulozi Jokera u filmu “Suicide Squad” iz 2016. godine.
Bess Armstrong se pojavljivala u epizodnim ulogama u serijama “Castle”, “CSI”, “Mad Men” i “One Tree Hill”.
Tom Irwin nastavio je karijeru na mailm ekranima, ali i na kazališnim daskama, a novija i zapaženija uloga bila mu je u seriji “Devious Maids”.
A.J. Langer potpuna je suprotnost svom liku Rayanne, pojavljivala u epizodnim ulogama u “Coach”, “Escape from L.A.” (1996), “Seinfeld”, “It’s Like, You Know…”, “Three Sisters” i “Eyes”. Svoju karijeru usporila je 2004. godine kada se udala za odvjetnika Charles Courtenaya koji je potomak loze Devon. Nakon smrti svekra, A.J. i Charles naslijedili su lordovske titule, ali i imanje. Mali povratak na scenu napravila je 2011. godine ulogom u seriji “Private practice”, ali uglavnom više ne glumi.
Wilson Cruz će ulogom Rickiea zauvijek biti zapamćen kao prvi gay tinejdžerski lik na televiziji u udarnom terminu, a danas se bavi aktivizmom za pomoć mladim pripadnicima LGBT populacije, kao i latinoameričkim tinejdžerima iz ugroženih grupa. I dalje se bavi glumom, epizodne uloge imao je u “Ally McBeal”, “Grey’s anatomy”, “Shameless”, “Monk”, “The West Wing” i “ER”, a nedavno se pojavio i u seriji “13 Reasons Why” i kao dr. Hugh Culber u “Star Trek: Discovery”.
Sharon Odessa imala je manje uloge u serijama kao što su “That So Raven” i “Touched By An Angel” te u nekoliko TV filmova. Posljednji put se na TV ekranu pojavila 2011. godine u epizodi serije “Private Practice”. Prezire Internet i društvene mreže, zbog čega je sve manje prisutna u javnosti.
Devon Gummersall se posvetio karijeri iza kamera, piše scenarije, režira i producira filmove, primjerice film “Low Fidelity (2011). Pojavio se u epizodnim ulogama u serijama “The Last Ship”, “Felicity”, “Roswell”, “The L Word”, “Mad Men”, “Criminal Minds” i nedavno je režirao epizodu serije “Nashville”.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *