Crveni patuljak

“Crveni patuljak” je znanstveno fantastična britanska serija, autora i scenarista Granta Naylora, što je zapravo pseudonim za scenaristički dvojac – Roba Granta i Douga Naylora. Radi se o parodiji na sve znanstveno-fantastične serije i filmove i njihove junake. Sa sigurnošću mogu reći da u svemiru nema takvih antijunaka kao što su legendarni likovi iz ove serije. BBC je scenarij za ovaj serijal odbijao pune tri godine, ali zahvaljujući upornosti tvoraca Roba Granta i Douga Naylora, koji su seriju osmislili prema seriji radijskih skečeva, medijska je kuća odlučila producirati pilot epizodu. Serijal se počeo prikazivati 1988. godine i stekao kultni status, a prvotno su snimljene 52 epizode, u osam sezona. Iako se ne radi o nekoj revolucionarnoj ideji ili skupim specijalnim efektima, serija “Crveni patuljak” stekla je kultni status kombiniranjem sjajne glumačke ekipe, parodiranja znanstvenofantastičnih tema i klišeja te britkim humorom. Rob Grant i Doug Naylor zajedno su napisali prvih šest sezona, nakon čega je Grant 1996. godine napustio seriju ostavljajući Naylora da piše s manje poznatijim scenaristima, među kojima su Paul Alexander te Robert Llewellyn, koji u seriji glumi Krytena.

Originalno ime: “Red Dwarf”

Autor: Grant Naylor
Scenarij: Rob Grant, Doug Naylor, Paul Alexander, Robert Llewellyn
Glumci: Chris Barrie (Rimmer), Craig Charles (Lister), Danny John-Jules (Mačak), Norman Lovett / Hattie Hayridge (Holly), Robert Llewellyn / David Ross (Kryten), Clare Grogan / Chloë Annett (Kochanski)
Zemlja podrijetla: Engleska
Godina: 1988 – 1999, 2012-2017

O ČEMU SE RADI?

O svemirskim pustolovinama šarene ekipe. Dave Lister je čovjek, jedini preživjeli nakon nesreće broda Crveni patuljak, koja se dogodila prije tri milijuna godina. Tako je osuđen čitavu vječnost lutati s neobičnim društvom, među kojim se nalaze pompozni hologram bivšeg člana posade Arnold Rimmer te šminker Mačak, biće koje je evoluiralo od Daveove mačke. Tu je i sasvim osebujan robot Kryten, te apsurdno i sarkastično brodsko računalo Holly. Njihove avanture su potpuno sulude i neopisivo zabavne. Nepredvidljivi zapleti aromatizirani britkim humorom ovom serijalu daju epitet “kultni” i svakome tko je ikada pogledao iako samo djelić neke epizode sasvim je jasan ushit kojeg možete osjetiti i na sam spomen ove serije.

LIKOVI:
David Lister je jedini preživjeli na brodu Crveni patuljak. Svoj život može zahvaliti kazni, odnosno smrzavanju kojem je bio izložen nakon što je prošvercao svoju mačku na brod. Lister je šeprtljav i simpatičan, loš gitarist, ali i totalna lijenčina. Voli po cijele dane sjediti, jesti indijsku hranu (najviše curry) i piti pivo. Kao dijete je nađen ispod stola za biljar u kutiji na kojoj je bilo napisano samo “Ouroboros”. Napustio je posao u supermarketu kao desetogodišnjak jer nije želio karijeru te završio na svemirskom brodu gdje upoznaje poručnicu Kochanski. Od tada mašta kako će jednom s njom imati farmu gdje će zajedno otvoriti prodavaonicu hot-dogova. No snovi su brzo popali jer Kochanski pogiba u nesreći broda.
Arnold J. Rimmer je nespretan, netaktičan, neurotičan hologram, s mnogo problema uzrokovanih nesretnim djetinjstvom i s nevjerojatno sarkastičnim smislom za humor. On je gad nad gadovima i cijeli život totalni gubitnik. Na brodu je bio zaposlen kao tehničar, iako je uvijek maštao o mjestu narednika. Poginuo je u nesreći broda, za koju je sam bio kriv. Nakon smrti vraćen je u život kao hologram kako Lister ne bio poludio od samoće. Nema sreće ni u prijateljstvu ni u ljubavi, majka i otac su ga mrzili, braća ga zlostavljala jer nikada nije bio pametan, zgodan, hrabar i inteligentan kao oni. A tu je i Ace Rimmer, Rimmerova verzija iz druge dimenzije. Heroj, avanturist, voljen od svih, Rimmerova potpuna suprotnost.
Mačak se razvio iz Listerovog ljubimca, kućne mačke zvane Frankenstein. Mačak je opsjednut samim sobom, samodopadan, vrlo tašt i površan. Najviše voli spavati, jesti i izgledati dobro. Iako voli svoje kolege na brodu, prije bi umro nego, recimo, zbog spašavanja njihovih života poremetio svoj ciklus spavanja ili ručka. Luckasti Mačak ne voli čuti užasnu riječ na slovo “R” (koju ostali poznaju kao – rad). A tko bi zaboravio Duane Dibbleyja, njegovu potpunu suprotnost?
Kryten je zbunjen, no dobroćudan android koji je ostao sam nakon pada njegova broda Nova 5 i gubitka cijele posade, sve dok ga nisu spasili Lister i ostali. Uz Listerovu pomoć Kryten je naučio lagati, varati, a s vremenom je razvio i emocije, kao npr. ljubomoru na poručnicu Kochanski. Kryten ima široki spektar znanja o svim područjima te je često glas razuma na brodu. Android, koji je u početku stvoren za čišćenje zahoda, uskoro je dobio veće poštovanje i bolju poziciju od Rimmera.
Holly je inteligentno brodsko računalo s IQ-om od 6000, koje je postalo “malo čudno” nakon 3 milijuna godina. Njegovo lice na crnoj podlozi prikazuje se na ekranu broda. U muškom rodu pojavljuje se kao proćelavi 50-godišnjak, u ženskom rodu kao dugokosa plavuša u tridesetim. Upravo je Holly upozorio kapetana Hollistera na prisustvo Listerove mačke na brodu. Nakon nesreće na brodu Holly je oslobodio Listera, te od 168 osoba koje je mogao oživjeti kao hologram odabrao baš Rimmera, s kojim se Lister nije slagao. Holly je izumio i Holly Hop Drive kojim su se trebali vratiti na Zemlju, no naposljetku su završili u drugoj dimenziji. Tamo je upoznao žensku verziju sebe, a njen izgled je zadržao i u povratku u svoju dimenziju.
Kristine Kochanski je zadužena za navigaciju na brodu. Prije nesreće je kratko bila Listerova djevojka. U sedmoj sezoni upoznajemo Kochanski iz druge dimenzije. Tamo ona otkrije Listerovu mačku, dobije Listerovu kaznu te tako postaje jedini preživjeli član posade nakon nesreće. Holly je kao hologram oživio Listera koji je tako postao više osjećajan, sofisticiran, brižan, pažljiv i pristojan, te se Kochanski ponovno zaljubila u njega. Igrom slučaja, iz dimenzijskog procjepa gdje se spajaju dvije stvarnosti Kochanski iz druge dimenzije upoznaje “našeg” Listera te postaje redovni član posade, iako i dalje mašta kako će se jednog dana vratiti “boljem” Listeru.
NOVE SEZONE:

Godine 2008. digitalni kanal Dave naručuje nove epizode kako bi mogli prikazati više originalnog programa umjesto da samo ponavljaju reprize. “Red Dwarf: Back to Earth” bio je prikazan 2009. godine, skupa s „making of“ dokumentarcem. Radnja epizode se događa devet godina nakon epizode “Only the Good…”, koja je završila cliffhangerom (nastavak slijedi u „Series X“). Likovi se vraćaju na Zemlju, otprilike 2009. godine, te saznaju da su likovi u TV seriji „Crveni patuljak“. Kochanski je navodno mrtva, a Holly je offline zbog oštećenja jer je Lister ostavio otvorenu slavinu. Atmosfera snimanja je bila sličnija snimanju filma, a kako bi zaplet ostao tajan „Back to Earth“ nije sniman pred publikom. Specijali su bili emitirani četiri večeri za redom 2009. godine, a izdani su i na DVD-u.

2011. godine kanal Dave objavljuje da je u pripremi šest novih epizoda pod nazivom “Series X“, koje su bile prikazane u listopadu 2012. godine. „Series XI“ i „Series XII“ su snimljene u periodu 2015-2016., a u travnju 2018. godine Danny John-Jules i Robert Llewellyn potvrđuju da će se „Series XIII“ snimati 2019. godine.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *