Tulum

“Tulum” je možda prvi tinejdžerski film koji sam ikad gledala. Tada sam bila oduševljena ljepotom mlade glavne glumice i pjesmom “Dreams Are My Reality” koja prati film. Možda mi je zato i do dan danas ostao jedan od dražih filmova, iako i nema neku fascinantnu radnju. No ima svakako zanimljiv kraj koji pokazuje kako tinejdžerske ljubavi ipak nisu dugotrajne koliko god se činile intenzivne i dramatične, dok jedino prave ljubavi mogu prebroditi sve probleme. Ova tipična francuska komedija o običnim ljudima i njihovim životnim problemima stekla je veliku popularnost. Nakon iznimnog uspjeha filma ista ekipa snimila je godinu dana kasnije i vrlo dobar nastavak. Mlada glumica Sophie Marceau preko noći je postala slavna. Kada je snimila “Tulum 2” imala je 15 godina, a u drugom nastavku pratimo njene nove nevolje s mladićima. Ona sazrijeva i počinje zavoditi muškarce no još uvijek prolazi kroz razdoblje krize, kako u intimnom životu tako i u odnosu s roditeljima.

Originalni naziv: La Boum

Uloge: Claude Brasseur, Brigitte Fossey, Sophie Marceau, Denise Grey, Dominique Lavanant
Redatelj: Claude Pinoteau
Godina: 1980.
Zemlja podrijetla: Francuska

O ČEMU SE RADI:

Pratimo trinaestogodišnju Vic koja je upravo krenula u novu srednju školu. Tamo se već prvog dana sprijatelji s vrckavom Pénélope s kojom polazi satove njemačkog kod profesora Erica Lehmana. Vic mnogo vremena provodi i s prabakom Poupette, velika razlika u godinama ih ne sprječava da raspravljaju o dečkima i ostalim tipičnim tinejdžerskim problemima. Dok njena majka Françoise, crtačica stripova, pokušava svoj najnoviji strip prodati u novine, njen otac François također ima svoje probleme. U njegovoj zubarskoj ordinaciji odjednom se pojavi njegova stara ljubavnica Vanessa i zatraži da provede još jednu noć s njom. Vicin i Pénélopin najveći problem jest pojaviti se na skorašnjem tulumu koji priređuju dva najpopularnija dečka u školi. Vic od majke zatraži dopuštenje da ode na tulum u najnezgodnije vrijeme, baš kada se majka nalazi na poslovnom sastanku, pa istog trena dobije zabranu.

No ne namjerava odustati od tuluma, prabaka je podupire, a roditelje najviše zabrinjava što ne poznaju dečka koji organizira tulum i zaključe da je Vic još premlada za cjelovečernji izlazak. Majka joj naposljetku dopusti odlazak na tulum te joj odluči pomoći u biranju savršene odjevne kombinacije. No na tulumu i nije tako savršeno, Vic se dosađuje te zove roditelje da dođu po nju. No trenutak kasnije upoznaje Mathieua koji je oduševi. Sljedećeg dana oduševljeno prepričava prabaki o susretu. Kaže kako ju je Mathieu pozvao na izlazak no nije sigurna treba li pristati jer izlazak podrazumijeva poljubac.

Cijela obitelj odlazi u posjet djedu, jedino se François nastoji izvući kako bi tu večer proveo s ljubavnicom. Slaže da ima neko predavanje i da će kasniti. No kada konačno odluči krenuti ljubavnica nazove Françoise, predstavi se kao medicinska sestra i slaže da François leži u bolnici jer je slomio nogu. Sada François uvlači i svoj najboljeg prijatelja u laž, traži ga da mu na nogu stavi lažni gips kako bi zbilja mogao pred ženu s tom pričom. No na kraju ipak potisnut grižnjom savjesti prizna ženi prevaru i ona ga izbaci iz stana. Vic počinje izlaziti sa Mathieum.

Jedne večeri Pénélope javi Vic da je Mathieu došao s drugom djevojkom na tematski disko-izlazak na koturaljkama. Vic se iskrade iz kuće i ode na zabavu da se sama uvjeri, a otac krene za njom. Kako bi učinila Mathieua ljubomornim, Vic nasilu zapleše s ocem te ga čak i poljubi. Naravno kasnije tati sve objasni pa se njih dvoje jadaju zbog svojih nesretnih ljubavi u svom omiljenom restoranu. Françoise počinje izlaziti s Vicinim profesorom. Ni Mathieuu nije svejedno zbog prekida s Vic. Kada pred školom ugleda njenog oca kako priča sa Pénélopinom mlađom sestrom, Mathieu pomisli kako taj perverznjak sada opsjeda i mlađe djevojčice. Potuku se pred školom jer ne zna da je to zapravo Vicin otac. Vic bude sretna što je Mathieuu ipak stalo do nje pa se mladi par pomiri.

No tada Mathieu pod praznicima odlazi u Cabourg raditi kao konobar. Vic ne želi biti odvojena od njega, nagovori prabaku da i one tamo otputuju te odluči Mathieuu slagati da je pobjegla od kuće. Sljedeće jutro Mathieu donosi pladanj s jelom baš u sobu gdje su Vic i baka, shvati da mu je Vic lagala i ljutito odlazi. Za to vrijeme François na vratima stana nailazi crtež kojim mu Françoise poručuje da je trudna. No on joj predbacuje vezu s nastavnikom. Povrijeđena, Françoise odluči otputovati s ljubavnikom u Afriku.

Vic planira rođendanski tulum, no ne može doći u kontakt s Mathieuom jer joj ne odgovara na pozive. Za to vrijeme prabaka Poupette razgovara sa Françoiseom i savjetuje mu da još nije kasno da vrati Françoise. Za to vrijeme traje rođendanski tulum i Vic je nesretna jer Mathieu ne dolazi. Françoise se u zadnji tren predomisli pa umjesto u Afriku odlazi u omiljeni obiteljski restoran gdje sretne Françoisa kako je čeka. Pomire se. Na Vicin tulum naposljetku dolazi i Mathieu. Vic je sva sretna zbog toga sve dok se na vratima ne pojavi nepoznati dečko s kojim počne plesati i skroz zaboravi na Mathieua.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *