Ono

“Ono” je TV film baziran na istoimenom romanu kralja horor literature – Stephena Kinga. Radi se o ostvarenju koje je mnogim klincima osiguralo doživotnu klaunofobiju, budući da je glavni negativac čudovišni klaun koji terorizira djecu u malenom američkom gradiću. Sredinom devedesetih HTV ga je prikazivao kao mini-seriju sa repriznim terminom oko tri popodne – klaun je zasigurno privukao pažnju djece bez da su to roditelji uopće i znali. To je bila prva prava horor serija koju sam gledala pa mi i danas izaziva trnce, iako da je danas gledam odraslim očima zasigurno više ne bi bila TOLIKO strašna. Gledanje strašnog klauna privlačilo me iako sam znala što slijedi poslije toga – strah od noći, mračnih podruma, čak i kupaonice. Scene one jezive krvi koja pršti iz umivaonika imam i dan danas u glavi! Jedan od mojih najstarijih crteža koje sam sačuvala iz djetinjstva prikazuje upravo klauna iz ovog filma – toliko me se dojmio! 🙂

Zbog prilično malog budžeta mnoge scene iz knjige koje bi trebale zahtjevnije specijalne efekte u seriji nisu bile uključene. Također, redatelj je odlučio izbaciti neke od radnji povezane sa seksualnim opredjeljenjem likova. Mnogi kritičari su se bunili kako je film ispao predug, ali ako uzmemo u obzir da knjiga po kojoj je rađena ima više od tisuću stranica i nije toliko iznenađujuće što ekranizirana verzija treba vremena kako bi povezala svu radnju i preokrete. Priča se može podijeliti na dva dijela pa je naposljetku u mnogim zemljama film prikazivan kao mini-serija. Dvije epizode, svaka po sat i pol, pune su zastrašujućih elemenata. Gledatelj se može lako poistovjetiti s mislima likova, što je rijetkost horror filmova budući da su tamo obično likovi smiješno plitke osobnosti.

U prvoj polovici sedmero djece iz malog gradića Derry shvate kako nedavna ubojstva djece nisu djelo ubojice, već se pripisuju čudovištu koje se budi svakih trideset godina. Uspiju mu se približiti i naposljetku ga ubiti. No ne zauvijek. Trideset godina kasnije svih sedmero je odraslo, ali se sastaju jer se čudovište ponovno probudilo željno novih ubijanja. Gluma je veoma dobra, naročito ona Johna Rittera kao uspješnog arhitekta i Tima Currya kao zastrašujućeg klauna koji se pojavljuje diljem gradića Derrya. Postoji nekoliko zbilja strašnih scena, naročito ako ih se gleda dječjim očima. Već sam spomenula scene krvi u kupaonici no tu su i klaunovi izlasci iz školjke wc-a, tuševa, pa scena kada klinci gledaju sliku od mrtvog dječaka i on im na fotki namigne. Brrr! Ovo je neobično dubok i detaljan horor, vrijedan ponovnog gledanja te je kao takav često odabir za najsablasniji televizijski program svih vremena.

Originalni naziv: “It”

Redatelj: Tommy Lee Wallace
Scenarij: Lawrence D. Cohen i Tommy Lee Wallace
Glumci: Tim Curry (Bob/Klaun/Ono), Harry Anderson (s.Richard), Dennis Christopher (s.Eddie), Richard Masur (s.Stanley), Annette O’Toole (s.Beverly), Tim Reid (s.Michael), John Ritter (s.Ben), Richard Thomas (s.William), Jonathan Brandis (m.Bill), Brandon Crane (m.Ben), Adam Faraizl (m.Eddie), Seth Green (m.Richie), Ben Heller (m.Stan), Emily Perkins (m.Bev), Marlon Taylor (m.Mikey)
Prema knjizi: “It”, Stephen King
Zemlja podrijetla: SAD
Godina: 1990.

O ČEMU SE RADI:

Derry je naizgled miran gradić, no njegovi stanovnici svakih 30 godina budu terorizirani nizom neobičnih i zastrašujućih događaja koje svi znaju kao “Ono”. U obliku klauna nazvanog Pennywise, “Ono” se budi svakih 30 godina i sije strah uzimajući djecu kao najčešće žrtve. Odrasli iz gradića se ponašaju kao da “Ono” ne postoji, što je ironično jer su dobro upoznati s njime. No okolnosti su prestrašne da bi o njima govorilo. Ljeto 1958. trebalo je zauvijek ostati u sjećanjima sedmero djece iz Derryja. Bill, Eddie, Mike, Bev, Stan, Richie i Ben polako se upoznaju s pričama i djelima o zlu koje potresa njihov grad.

Billov mlađi brat i sam uskoro postane jednom od žrtava krvožednog klauna pa djeca odluče stati tome na kraj. Nekako uspiju uništiti čudovišno stvorenje nezamislive zloće te sklope pakt da će se ponovno sastati i boriti ako se zlo vrati. Dvadeset i sedam godina poslije šest muškaraca i jedna žena raštrkani su Amerikom, okupirani svojim karijerama ne sjećaju se gotovo ničega što se zbilo tog sudbonosnog ljeta. Sve dok ih poziv iz prošlosti ne pozove natrag u Derry kako bi se još jednom suočili s najvećim užasom. “Ono” se vratilo!Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *