Družba Goonies

Ako ste te 1985. godine bili djeca, danas se možda sjećate tek fragmenata ovog filma – malog Kineza s pojasom nalik na torbicu Sport Billyja, spilje i gusarskog boda, unakaženog negativca, horor babe i glazbe Cindy Lauper. Suradnja legendarnog Stevena Spielberga, Richarda Donnera i Chrisa Columbusa rezultirala je ovom epskom dječjom avanturom po podzemnim pećinama i potonulim galijama, u kojoj skupina prijatelja poznata kao “Goonies” traži izgubljeno gusarsko blago kako bi pomogla svojim roditeljima. Jedan od najslavnijih i najboljih dječjih filmova svih vremena, “Goonies” je odlično napisana, režirana i odglumljena priča koja svako dijete vodi u samo središte njegovih maštanja – u pustolovinu prepunu neočekivanih događaja, zadataka za čije je rješavanje potrebna iznimna domišljatost, nesvakidašnjih likova te nagrade u vidu ponosa zbog pomoći spašavanja svoga doma.

Prateći simpatičnu družbu, redatelj Richard Donner (“Smrtonosno oružje”, “Urota”, “Maverick”) zapravo pokazuje kako su prijateljstvo i odanost najvažnije vrline, pogotovo dječjih života. Donner te producent i scenarist Steven Spielberg film “Goonies” pretvorili su u savršeni filmski san svakog klinca stasalog na “Indiani Jonesu i ukletom hramu”, “Američkom ninji” i “Red Sonji” – priču o grupi djece i tinejdžera koji kreću u maštovitu potragu za skrivenim piratskim blagom. I sve to uz očigledno korištenje elemenata sličnih onima u popularnom serijalu o Indiani Jonesu, koji i sam vrvi komičnim detaljima. O popularnosti filma govori i postojanje Nintendo igrice “The Goonies II” iz 1987. godine, u kojoj igrač kao Mikey mora spasiti svoje prijatelje koje su oteli braća Fratelli.

Planiran je bio i nastavak koji je krenuo u pretprodukciju pod nazivom “Goonies Never Say Die”, a u njemu su trebali glumiti svi bivši klinci iz prvog dijela, koji su sada već postali roditelji pa s djecom istražuju nove misterije. Sam redatelj Donner tada je rekao kako je nastavak “Gooniesa” velika Spielbergova i njegova želja. I glumci iz originala pokazali su želju da se ponovno okupe, a Sean Austin, koji je u “Gooniesima” glumio Mickyja Walsha, na pitanje o nastavku odgovorio je da ga samo treba nazvati i da će odmah doći. No studio Warner Brothers, koji ima prava na film, nije pokazao interes za snimanje nastavka. Snimanje nastavka je tako 2004. godine, nažalost (a možda i na sreću), zauvijek odgođeno.

Originalno ime: “The Goonies”

Redatelj: Richard Donner
Scenarij: Steven Spielberg, Chris Columbus
Glumci: Sean Astin (Mickey), Josh Brolin (Brand), Jeff Cohen (Chunk), Corey Feldman (Mouth), Ke Huy Quan (Data), Martha Plimpton (Stef), Kerri Green (Andy), Anne Ramsey (Mama Fratelli), John Matuszak (Sloth)
Zemlja podrijetla: SAD
Godina: 1985.

O ČEMU SE RADI?

Mikey i Brand Walsh su braća čija bi se obitelj uskoro morala seliti, s obzirom na to da im je kuća novim planom razvitka grada predviđena za rušenje, osim ako ne skupe dovoljno novaca kako bi platili pohlepnim zemljovlasnicima koji njihov kvart žele iskoristiti za golf terene. Naravno, šanse za nabavljanje potrebnog novca su skoro nikakve, sve dok Mikey slučajno na tavanu svoje kuće ne pronađe mapu iz 17. stoljeća koja pokazuje put do izgubljenog blaga slavnoga gusara Jednookoga Willyja. Mikey, njegov brat i skupina odanih prijatelja kreću u potragu nadajući se da će spasiti svoj dom. Vrlo brzo pronađu ulaz u špilju, ali ona se nalazi ispod kuće obitelji Fratelli, opasne grupe kriminalaca kojima se ideja o blagu također čini primamljivom. No neumorna družba uspije se izvući iz svih neprilika sa zločestom obitelji i donesu roditeljima novac, koji će ih spasiti.

LIKOVI:
Mikey Walsh predvodi svoje prijatelje u traženju blaga Jednookoga Willyja. Boluje od astme i vrlo često koristi krive riječi u rečenici, no svejedno je euforičan i glavni duh grupe, koji prijatelje neprestano nadahnjuje da krenu dalje. Najveća želja mu je želi spasiti naselje Goon Docks od rušenja. Sean Astin osvojio je “Young Artist Award” za ovu ulogu. Scena koja se pamti: kada se Mickey napokon susreće s kosturom Jednookoga Willyja.
Lawrence “Chunk” Cohen je hiperaktivni debeljuco, koji često izmišlja priče, a zatim uvjerava sve oko sebe da govori istinu. Ima nevjerojatno mogućnost otkrivanja mirisa – može odrediti o kojoj se vrsti sladoleda radi s daleke udaljenosti. Iako se čini da je grupi najčešće na teret, upravo se on uspio sprijateljiti sa Slothom uz čiju je pomoć grupa ostvarila svoj cilj. Scena koja se pamti: priznavanje lopovima svih svojih “grijehova”, te njegova faca nakon što mu otmu žlicu sa sladoledom!
Clark “Mouth” Devereaux je zafrkant, klaun družbe. Kao što mu i nadimak govori, previše priče, a voli i podjebavati sve oko sebe. Nepodnošljiv, a opet simpatičan. Tečno govori španjolski, što često koristi, ali na svoj način. Scena koja se pamti: Mickeyjeva mama zamoli Moutha da prevodi na španjolski novoj kućnoj pomoćnici, a on joj umjesto pravog prijevoda počne govoriti o drogama u kući, spravama za mučenje i nasmrt preplaši jadnu ženu.
Richard “Data” Wang je izumitelj koji se divi filmovima o Jamesu Bondu. Iako mnogi od njegovih izuma izgledaju glupo i na prvi pogled beskorisno, tijekom filma su mu itekako koristili, ne samo da se obrani od braće Fratelli, već su i njemu i grupi par puta spasili život. Scena koja se pamti: Data propadne u provaliju, ali se uspije spasiti svojim izumom zvanim Pogibeljni gebis.
Brand Walsh je Mikeyjev stariji brat. Sportaš, opsjednut raznim vrstama vježbanja. Mouth ga zadirkuje jer je pao na vozačkom ispitu. Iako se u početku doima kao tipičan “stariji brat” kojeg ne zanimaju problemi mlađeg brata, zapravo mu je vrlo stalo do Mickeyja i spašavanja naselja. Sviđa mu se Andy. Scena koja se pamti: kada mu brat i frendovi pobjegnu i pritom probuše gume na biciklu, slijedi ih na malenom ružičastom dječjem biciklu.
Stef Steinbrenner je Andyina skeptična prijateljica. Pametna je, realna, cinična, kritizira ljude, prilično pesimistična osoba, ali gotovo uvijek u pravu. Često se prepire sa Mouthom, većinom jer je, kao i ona, brz na jeziku. Scena koja se pamti: kada u naletu oduševljenja nakon pronalaska blaga grli Moutha, a zatim ga sekundu kasnije sa zgražanjem odgurne.
Andy Carmichael je navijačica, zaljubljena u Branda. Prije pustolovine traženja blaga Jednookoga Willyja nije bila član družbe Goonies. Dosta histerična, vrlo lako se uspaničari i puno vrišti. Spašava grupu sa svojim minimalnim znanjem sviranja glasovira kojem je riješila jednu od zamki Jednookoga Willyja. Scena koja se pamti: kada u mraku umjesto Branda zabunom poljubi Mickeyja.
Sloth je velik, snažan i deformirani član zle obitelji Fratelli. Braća i majka ga drže zatočenim u podrumu. Možda na prvi pogled djeluje kao strašno čudovište, no uspijeva se sprijateljiti sa Chunkom i pomoći družbi Goonies kada im najviše ustreba. Scena koja se pamti: na brodu u borbi raspara košulju, a ispod je majica s otisnutim “Supermenovim” slovom S!
GDJE SU GLUMCI DANAS?
Vjerojatno i sami znate gdje je danas Sean Astin (Mikey), najpoznatiji je po ulozi hobita Samwise Gamgeea u trilogiji „Gospodar prstenova“. Popularnoj seriji „Stranger Things“ pridružio se u drugoj sezoni kao Bob Newby, a završio je i Ironman natjecanje.
Jeff Cohen (Chunk) radi kao odvjetnik u Los Angelesu. Bio je razredni predsjednik na fakultetu, a kampanju je dobio sa sloganom “Chunk For President”. Povremeno piše članke za The Huffington Post, gdje mu u biografiji piše: “Odvjetnik, autor, Goonie.”
Corey Feldman (Mouth) je godinama po tabloidima zbog problema s drogom. I dalje se pojavljuje u manje poznatim filmovima, a bavi se i glazbom. Još kao dječja zvijezda upoznao je Michaela Jacksona, bio je pozvan da svjedoči u tužbi protiv poznatog pjevača u slučaju zlostavljanja maloljetnika.
Jonathan Ke Quan (Data) se i dalje pojavljuje u manjim ulogama, a bavi se i tehničkim poslovima u hongkonškoj filmskoj industriji. Kao dijete je bio poznat i po ulozi u “Indiana Jones and the Temple of Doom” (1984).
Josh Brolin (Brand) se još bavi glumom, sin je Jamesa Brolina i posinak Barbre Streisand. Sigurno ste ga zapazili kao negativca Thanosa u “Avengers: Infinity War”, te u “Deadpool 2” gdje glumi Cablea. Poznat je i po ulogama u filmovima “No Country for Old Men”, “Milk”, “Hail, Caesar!”.
Martha Plimpton (Stef) je ostala u branši, njeni poznatiji filmovi su “Beautiful Girls” (1996) i “200 Cigarettes” (1999). Možda ste je zapazili kao mamu u seriji “Odgoj za početnike” (“Raising Hope”), koja se emitirala na RTL2.
Kerri Green (Andy) nije nastavila filmsku karijeru te se vrlo brzo vratila u anonimnost.
Anne Ramsey (Mama Fratelli) je preminula 1988. godine od raka grla.
John Matuszak (Sloth) je preminuo 1989. godine, zakazalo mu je srce zbog prevelike količine lijekova za bol i dugogodišnjeg uzimanja steroida. Bio je bivši igrač američkog nogometa i natjecatelj u World’s Strongest Man natjecanju snage.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *