Božićna priča

Kad se spomenu riječi Božić i klinac svima prvo padne na pamet “Sam u kući”, no sada pišem tekst o još jednom božićnom filmu s dječakom u glavnoj ulozi. Šarmantna dramska komedija “Božićna priča” adaptacija je memoara “In God We Trust, All Others Pay Cash” humoriste Jeana Shepherda. Film je osvojio je nagradu Genie za scenarij i režiju. Mnogi ga smatraju jednim od najboljih božićnih filmova te ga čak stavljaju uz bok “Divnom životu”,  a tu je i fantastična izvedba tada mladog Petera Billingsleya.

Originalno ime: “A Christmas Story”

Scenarij: Jean Shepherd, Bob Clark, Leigh Brown
Redatelj: Bob Clark
Glavne uloge: Peter Billingsley (Ralphie), Melinda Dillon (mama), Darren McGavin (tata), Ian Petrella (Randy), Scott Schwartz (Flick), R. D. Robb (Schwartz), Tedde Moore (učiteljica), Zack Ward (Scut Farkus)
Zemlja podrijetla: SAD
Godina: 1983.

O ČEMU SE RADI?

Radnja se događa ranih 40-ih godina u jednom malom mjestu u Indiani. Glavni lik je devetogodišnji dječak Ralphie Parker koji živi s mamom, tatom i mlađim bratom Randyjem koji nikad ne želi jesti. Majka zbog toga nikad ne uspijeva pojesti jelo dok je još toplo, a otac je opsjednut ružnom lampom u obliku ženske noge koju je dobio za nagradu. Bliži se Božić i Ralphie na umu ima samo dječju službenu zračnu pušku Crvenog Jahača s kompasom na kundaku! Trudi se uvjeriti roditelje da je baš to idealan dar ispod bora za njega. Unatoč majčinim protestima da će si izbiti oko, Ralphie ne odustaje i nastoji dobiti pomoć svoje učiteljice i Djeda Mraza. No učiteljica Ralphieju daje nisku ocjenu za sastavak na temu “Što želim za Božić”, a ni Djed Mraz u trgovačkom centru ne opravdava njegovu želju uz rečenicu “Malac, izbit ćeš si oko!”. Ralphie je očajan što svi misle da ne treba dobiti pušku no za drugi dar ne želi ni čuti.

Najbolji prijatelji su mu Flick i Schwartz. Osim što se često nađe u središtu razmirice između svojih roditelja, Ralphie se mora nositi i s nasilnikom Scut Farkusom koji njega i njegove prijatelje dočekuje na putu do škole i često ih tuče. Pamtljive scene su one kada se Flicku zalijepi jezik za ledeni stup, kada Ralphie u trenutku bijesa, očaja i straha izmlati Scuta do krvi te kada Ralphie opsuje pred ocem te za kaznu mora držati sapun u ustima.

Kad božićno jutro napokon stigne Ralphie uzbuđeno otvara paketiće ispod bora. Njegova majka je oduševljena poklonom za Ralphia kojeg je poslala teta, dok je on razočaran jer nije dobio ono što je htio više od svega. Nakon što otvori sve poklone ipak uoči i sakriveni dar koji sadrži pušku! Ralphie oduševljen ode van i metalni znak vidi kao idealnu metu za pucanje. Metak se odbije i vrati prema Ralphiju i slomi mu naočale. Dok traži naočale i razmišlja da li se majčino upozorenje o izbijanju oka zbilja ispunilo, stane na njih i slomi ih. Odluči slagati majci kako je ledenica s krova pukla i pala ravno na njega, a majka mu začudo povjeruje. U zadnjoj sceni Ralphie leži u krevetu s puškom pored njega, dok glas njega kao odrasle osobe govori kako je to bio najbolji dar kojeg je ikad primio.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *