Wummi

Ovaj crtić je prava misterija jer o njemu na internetu nema baš nikakvih podataka! No mnogima je ostao u dobrom sjećanju iako se ne mogu sjetiti pravog imena pa ga zovu Wumi, Woomy, Woomie, Vumi, Yumi, Yummy. Crtić se prikazivao na TV Zagreb krajem 80-ih. Tada je na ekranima bio i Gustav koji je crtan sličnim stilom pa mogu samo pretpostaviti da je možda riječ o mađarskoj animaciji. No naišla sam i na podatak da se prvobitno emitirao na njemačkoj televiziji tijekom sedamdesetih godina kao dio dječje emisije. Koncept samog crtića bio je krajnje pojednostavljen, umjesto govorom likovi su se služili izraženom gestikulacijom i izrazima lica koji su univerzalni i razumljivi. Snimljeno je 21 epizoda u trajanju od po 5 minuta.

Originalno ime: “Wummi”

Produkcija: Nepoznata
Zemlja podrijetla: Njemačka (?)
Godina: Sedamdesete

O ČEMU SE RADI:

Radnjom dominiraju punašni, ćelavi čovječuljci s velikim nosevima. Jedan je potpuno ćelav, drugom nasred glave strši par dlaka, a treći ima busen kose s lijeve i desne strane glave. Hodaju na dvije noge no nisi ljudi, ali nisu ni svinje iako na prvi pogled malo liče na njih. Nostalgičari ih opisuju kao krumpire ili vreće s nogama i nosom, dok su mene uvijek podsjećali na neku mekanu smjesu koja se može pojesti ili zamijesiti.

Stalno nešto nerazgovijetno šapuću i mrmljaju. Nema neke očite radnje, pola epizode se nečemu čude, pa se svađaju, pjevaju ili jednostavno nastoje nadmudriti jedan drugoga. Pritom se često znaju i obratiti gledatelju ispuštajući neartikulirane glasove. Zvuk njihovog debeljuškastog geganja može podsjetiti na hodanje po spužvi ili “šljapkanje” mokrim japankama. Vole jesti med i šunku. Žive u špiljama pa su ih autori možda zamislili i kao pećinske ljude no imaju i mogućnost transformacije u druge likove pa se ne može točno zaključiti o kakvoj se amorfnoj masi radi.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *