Toro i Pončo

“Tijuana Toads” je peti crtić produkcijske kuće DePatie-Freleng Enterprises, stvaran od kolovoza 1969. do travnja 1972. godine. Likovi dviju žaba zvanih Toro i Pončo (Toro i Pancho) prvi puta su se pojavili u kratkom crtiću 1969. godine, redatelja Hawleyja Pratta. U početku je trebala biti napravljena samo ta jedna epizoda no publika je bila oduševljena ludim žabama pa je studio United Artists (koji je izdao prvu epizodu crtića) zatražio nove epizode. Tako je ukupno napravljeno 17 epizoda koje traju oko šest i pola minuta. Hawley Pratt je režirao većinu epizoda, uz pomoć animacijskog veterana Arthura Davisa i Gerryja Chiniquya. Grant Simmons, bivši animator produkcijske kuće MGM i co-producent studija Grantray-Lawrence, režirao je samo jednu epizodu (“Hop and Chop”).

Crtić je postao i odskočna daska za ostale crtiće studija DePatie-Freleng Enterprises, odnosno kroz neke epizode upoznao nas je i s likovima koji su kasnije dobili svoju vlastitu crtanu seriju. Radi se o zmiji poznatoj pod imenom Eustahije Brzić (The Blue Racer) koji se pojavio u epizodi “Snake in the Gracias” te zatim dobio svoju vlastitu seriju 1972. godine. Dugonoga ptica koja se pojavljuje u nekoliko epizoda također je dobila svoj spin-off “Crazylegs Crane”, 1978. godine. U epizodi “Hop and Chop” dvije žabe naokolo love Japansku bubu koja se kasnije pojavljivala i u “Eustahiju Brziću“.

Žabe su se vratile na televiziju 1976. godine kada su postale dijelom NBC-ove emisije “The Pink Panther Laugh and a Half Hour and a Half Show”. No prije dopuštenja prikazivanja NBC je zatražio neke promjene, naročito u dijelovima crtića koje prikazuju pretjerane stereotipove vezane uz Meksikance. Rješenje je bilo promjena naglasaka svih njihovih dijaloga te nova imena, Toro i Pancho postali su Fatso i Banjo. Serija je promijenila i ime u “Texas Toads”. Ostale promjene uključile su i ponovno crtanje onih scena koje se mogu povezati s Meksikom, kao i izbacivanje pretjeranog nasilja. Ali emitiranje ove verzije potrajalo je samo godinu dana.

Originalni naziv: “Tijuana Toads”

Glasovi: Don Diamond (Toro), Tom Holland (Pončo), Larry D. Mann (Crazylegs Crane)
Redatelji: Hawley Pratt, Art Davis, Grant Simmons i Gerry Chiniquy
Zemlja podrijetla: SAD
Godina: 1969.

O ČEMU SE RADI:

Serija govori o dvije žabe krastače zvane Toro i Pončo koje žive u meksičkom gradu Tijuani. Oboje su prilično lijene pa se u svakoj epizodi najčešće može vidjeti njihovo izležavanje u hladu. Njihovo odmaranje može poremetiti samo glad pa je kroz crtić na humorističan način prikazan žablji lov na razne mušice. Žabe nastoje pojesti svoj plijen, ali uvijek budu nasamarene. Osim toga moraju izbjegavati dugonogu pticu zvanu Crazylegs Crane koja vječito namjerava pojesti naša dva junaka, ali joj to nikada ne pođe za rukom.

Toro je debela, gunđava žaba krastača koja se smatra šefom ribnjaka i uvijek naređuje svom mršavom, naivnom i priglupom prijatelju Ponču. Obojica stalno nose poznate meksičke šešire, vječno se svađaju oko skakavaca i ostalih mušica koje namjeravaju pojesti, ali znaju i surađivati kada treba bježati od ne previše pametne dugonoge ptice.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *