Štucavko (Kolcamož)

Ovog se crtića vjerojatno mnogi neće sjećati jer se nije prikazivao kod nas, već na nekadasnjoj TVSA (Sarajevo) te u slovenskoj emisiji za djecu pod nazivom “Živ Žav”. Slovenci su ga preveli “Kolcamož”. Lik Štucavka smislio je Guido Manuli. Snimljeno je 39 epizoda u kojima se Štucavko bavi najrazličitijim poslovima. Radnja se tako znala odvijati na ulici, u uredu, u kazalištu ili restorantu no zajedničko svemu jest da naš junak uvijek prouzroči neke probleme zbog svog štucanja. Glavnom liku glas, odnosno zvuk štucanja, posuđuje Paul Kaye. Svaka epizoda trajala je oko 3 minute.

Originalno ime: “Mr. Hiccup”

Autor: Guido Manuli
Glas: Paul Kaye
Zemlja podrijetla: Italija
Godina: 1983.

O ČEMU SE RADI:

Štucavko je maleni, smiješni čovječuljak koji vodi poprilično normalan život. Ima posao, kuću, prijatelje, s njime se svatko od nas može poistovjetiti. No on ima i ne tako maleni problem. Radi se o, kako se i po njegovu imenu može zaključiti, štucanju! Od rođenja pati od štucavice koja se pojavljuje u najnezgodnijem trenutku i protiv koje ništa ne može poduzeti.

Ova neprijatna karakteristika uzrokuje mu mnoge probleme u komunikaciji i svakodnevnim zaduženjima. No on se s godinama pomirio sa svojim problemom i uvijek se sa smiješkom pokušava izvući iz raznoraznih neugodnih situacija u koje zbog štucanja upada. Štucavko nikada ne govori – zapravo jedini zvuk koji se u cijelom serijalu može čuti, osim muzike, jest upravo štucanje. U sjećanju mi je ostala rečenica koja se mogla čuti na kraju svake epizode – “Hej, Kolcamož, zakaj ne nehaš kolcat?” 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *