Snorkijevci

“Snorkijevci” su nastali pod produkcijom poznate kuće Hanna-Barbera, a bazirali su se na stripu koji je Belgijanac Nic Broca kreirao 1982. godine. Crtić je doživio velik uspjeh iako nikad nije dostigao istu slavu kao “Štrumpfovi”, popularni junaci iste produkcijske kuće koji su također nastali prema belgijskom stripu. Iako su im mnogi zamjerali sličnost i kako su stvoreni samo kako bi se dodatno iskoristila tadašnja popularnost Štrumpfova, Snorkijevci su također imali svoj šarm, više su se oslanjali na humor, a i za razliku od Štrumpfova, imali su dobre odnose s ljudima. S rastom njihove popularnosti na tržište su izbačene figurice, igračke, odjevni predmeti i raznorazne stvarčice s motivom Snorkijevaca. Ja sam imala posteljinu 🙂 Snimljene su četiri sezone s ukupno 65 epizoda po 12/24 minuta.

Originalni naziv: “Snorks”

Autor: Nic Broca
Produkcija: William Hanna, Joseph Barbera, Freddy Monnickendam
Zemlja podrijetla: SAD
Godina: 1984 – 1989

O ČEMU SE RADI:

Snorkijevci su malena, šarena bića koja žive ispod površine mora u zemlji zvanoj Snorkland. Veličine su ljudskog palca i na glavi imaju ticalo poput cjevčice koje im služi kako bi se lakše kretali kroz vodu. Kada je Snorkijevac sretan kroz nju također ispušta karakteristične zvukove. Koriste sličnu tehnologiju kao i ljudi, no ona je prilagođena njihovoj jedinstvenoj vodenoj okolini. Kako kaže priča, nekoliko je Snorkijevaca izronilo na površinu 1643. godine i pratilo napad gusara na brod. Sam brod je potonuo, a kapetan tada otkriva rasu malenih bića koji žive pod vodom i tu dolazi do prvog kontakta između dvije vrste. Nakon što je isplivao na površinu, spašeni kapetan dijeli svoju priču o Snorkijevcima sa svijetom koji mu ne vjeruje, dok u isto vrijeme pod vodom uzbuđeni Snorkijevac po imenu Uncle Galeo priča priču o svom susretu sa stanovnicima kopna.

Priča se dalje nastavlja u sadašnjosti gdje su Snorkijevci evoluirali slično poput ljudi, žive u malenim kućama i jedu sličnu hranu te su preuzeli mnoge ljudske navike, poput nošenja odjeće. Glavni likovi su tinejdžer Allstar, njegova djevojka Casey te njihovi prijatelji Dimmy, Daffney i Tooter (koji komunicira samo zvižducima iz cjevčice). Allstar ima i nestašnog ljubimca – hobotnicu Occy, a razmaženi bogataš i sin gradonačelnika Junior Wetworth mu je vječni suparnik. Tu je i Jojo, Snorkijevac s dvije cjevčice koji živi samotno u divljini. Kroz treću sezonu uvedene su neke promjene, Dimmy Finster je izbačen iz priče, a uvedeni su novi likovi – Corky (policajac u gradu), glavni negativac Bigweed i njegov pomoćnik Li’l Seaweed. Također, poneke epizode su se događale na kopnu i prikazivale se u dva dijela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *