Kako je Grinch ukrao Božić

“How the Grinch Stole Christmas!” jedna je od najpoznatijih dječjih knjiga Dr. Seussa, napisana u rimi i ispunjena autorovim ilustracijama. Dr. Seuss rođen je u Springfieldu pod imenom Theodor Seuss Geisel. Studirao je književnost na Oxfordu, a pseudonim Dr. Seuss nastao je kombinacijom majčinog njemačkog prezimena Seuss, a dr. ispred je aluzija na očevu neispunjenu želju da njegov sin dobije doktorat iz književnosti. Na početku Drugog svjetskog rata Seuss se bacio na politički nabrijane crtiće, a zatim se vraća dječjim knjigama i pedesetih piše svoja najbolja ostvarenja kao što su “If I Ran the Zoo”, “On Beyond Zebra!”, “Scrambled Eggs Super!” i “How the Grinch stole Christmas”. Seussove knjige i danas su omiljeno dječje štivo širom svijeta, a 1984. godine dobio je i Pulitzerovu nagradu za doprinos dječjoj književnosti. Tijekom cijele svoje karijere Dr. Seuss se protivio korištenju njegovih likova van konteksta knjiga, no ipak je dopustio da se napravi nekoliko animiranih filmova. 20-minutni crtić “How the Grinch Stole Christmas!” ugledao je svjetlo dana 1966. godine u produkciji Metro-Goldwyn-Mayer studija.

Seuss je za rad na crtiću angažirao svog prijatelja Chucka Jonesa (“Zekoslav Mrkva”, “Ptica Trkačica”), tada vodećeg po pitanju crtića i remek djelo je stvoreno. U crtiću Grinchu je glas posudio poznati glumac horor filmova Boris Karloff. Jones, koji je na crtiću radio kao redatelj, kreator likova i animator, promijenio je izgled Grincha u usporedbi s ilustracijama u knjizi – pobojao ga u zeleno i dao mu više žaboliku facu. U svojoj knjizi iz 1996. godine, Jones napominje kako je Seuss smatrao da Grinch u crtiću više sliči Jonesu nego liku koji je sam smislio jer je Jones pri crtanju koristio svoje osobne izraze lica i grimase kao model za Grincha. Pjesme, koje su pomogle produljiti priču za televiziju, napisao je skladatelj Albert Hague, s riječima Dr. Seussa. Jedna od najpoznatijih je svakako “You’re a Mean One, Mr. Grinch”. Dr. Seuss je za crtić produljio priču, a Jones je dodao i neke humorne trenutke, povezane uz psa Maxa koji se uvijek trudi zadovoljiti naredbe svog gazde. Crtić je bio iznimno dobro prihvaćen, može se naći na IMDb-ovoj top listi 250 najboljih filmova te se smatra jednim od najboljih crtića Chucka Jonesa nakon njegova odlaska iz Warner Brosa.

Originalno ime: “How the Grinch Stole Christmas!”

Režija: Chuck Jones, Ben Washam
Produkcija: Chuck Jones, Dr. Seuss
Zemlja podrijetla: SAD
Godina: 1966.

O ČEMU SE RADI:

Grinch je zeleni stvor vrlo nezgodne naravi, čangrizavi usamljenik čije je srce dva broja premaleno. Grinch prebiva u svojoj spilji na vrhu planine Crumpit sa svojim psom Maxom, a dvije stvari koje najviše mrzi na svijetu su Božić i stanovnici Tkograda, gradića podno njegove planine. Tkograđani su ga odbacili dok je još bio malen i protjerali iz grada. Dok se svi Tkograđani oduševljavaju Božićem i to im je omiljeni dan u godini, Grinch sa svoje planine može čuti glasno božićno veselje svojih susjeda te mu baš tad svi posebno idu na živce i to zbog, kako on to smatra, njihovog lažnog sentimentalizma, materijalističkih stavova i buke koju konstantno proizvode.


Kad malena Cindy Lou poželi učiniti dobro djelo i sprijateljiti se sa zločestim stvorom pozvavši ga na lokalnu svečanost, svi stanovnici ga javno ismiju te se on ponovo ponizi i osramoti. Tad Grinchu prekipi i odlučuje se zauvijek osvetiti ljudima krađom onoga što njih najviše veseli, a to je Božić! Ljubomoran na veselje Tkograđana, smisli plan kako im to poremetiti. Odjeven kao Djed Mraz odluči im ukrasti sve darove i ukrase te time spriječiti “dolazak Božića”. Na sam Badnjak ušulja se u grad i ukrade sve povezano s Božićem.

Kada se Tkograđani ujutro probude, budu tužni no ipak proslave Božić, a Grinch uz pomoć Cindy Lou konačno uspije shvatiti da pravi duh Božića ipak seže mnogo dublje od šljokica i darova. Nauči da taj blagdan nije, kao što je dosad primjećivao, samo ono materijalno već da Božićni duh znači puno, puno više. Iako im je pokrao sve darove i jelke, božićnu atmosferu i veselje nije uspio ukrasti. Njegovo srce naraste tri puta veće, vrati sve poklone i ponovno je toplo prihvaćen u društvo Tkograđana.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *