He-man i Gospodari Svemira

He-Man je fiktivni lik iz serije akcijskih igračaka zvanih “Masters of the Universe” i junak mnogih spin-off produkcija i medija baziranih na istim. Najznačajnija je ipak animirana serija “He-man i Gospodari Svemira”, producirana od strane Filmation Associates. Serija se snimala od 1983. do 1985. godine te ima ukupno 130 epizoda. Godine 1987. snimljen je i igrani film, u kojem našeg pozitivca He-mana glumi Dolph Lundgren.

Prema nekim izvorima, “Gospodari svemira” su trebali biti akcijske figurice stvorene na temu Conana, no tvornica igračaka Mattel odlučila je kako Conan sa svom svojom golotinjom, seksom, krvi i nasiljem ipak nije primjeren za djecu kojoj bi igračke bile namijenjene. Zato su odlučili stvoriti drugačiju liniju igračaka koja bi se bazirala na sličnom konceptu, ali više prilagođenom mlađoj publici. I tako je nastao He-man!

He-Man je gostovao i u nekoliko epizoda animirane serije “She-Ra: Princess of Power”. Dakle, princ Adam (odnosno He-man) ima i sestru blizanku Adoru koja također ima moći te se svojim mačem može transformirati u junakinju zvanu She-Ra. Iako je teoretski princeza Eternije, nalazi se na čelu pobune protiv stanovitog Hordaka. Ne znam o čemu se točno radi jer navedeni crtić nisam gledala.

Originalno ime: “He-Man and the Masters of the Universe”

Studio: Filmation, Mattel Inc.
Scenarij: D.C. Fontana, David Chappe, Richard Fontana
Zemlja podrijetla: SAD
Godina: 1983 – 1985

Ja sam Adam, princ Eternije, branilac tajne dvorca Siva Lubanja. Ovo je Straško, moj hrabri prijatelj. Svoju neograničenu moć stekao sam onoga dana, kada sam izvukao svoj mač i uzviknuo: Sive Lubanje silom… Ja imam moooć!” Straško je postao Borbeni mačak, a ja He-man, najmoćniji čovjek u svemiru!

O ČEMU SE RADI:

Eternija, koja leži daleko iza najudaljenije zvijezde, spada među najzanimljivije planete u svemiru. To je područje velikih močvara i prostranih livada na kojima se drveća talasaju u najljepšim bojama. Uz zapuštena prostranstva gdje ne nalazimo ništa drugo osim kamenja i pustog raslinja tu je i moderan glavni grad Eternos koji služi kao dom ljudima, kao i kraljevskoj obitelji. Eternos je centar visoke razvijene tehnologije i znanosti, svijet magije i čarobnjaštva. No nijedna sila ili čarolija nije tako magična kao tajnoviti Dvorac sive lubanje (Grayskull). Iza ogromnih, moćnih i starih zidina skrivaju se mistične tajne i moći koje prelaze svaku maštu. Čarobnica (The Sorceress), zaštitnica Dvorca sive lubanje, kroz svoje ogledalo prati namjere tamnih sila diljem zemlje, među kojima se po zlobnosti i moći izdvaja Skeletor – demon iz druge dimenzije.

Glavni adut dobrih sila i zaštitnik Eternije je smrtnik, princ Adam. Čarobnica daje Adamu oružje i posebnu moć kojom se može transformirati u junaka zvanog He-Man te uz pomoć Gospodara svemira braniti svoj planet i utvrdu. Držeći svoj magičan mač i vičući: “Sive lubanje silom! Ja imam moć!”, Adam mističnim moćima izgubi većinu odjeće i ostatak epizode brani planetu paradirajući okolo polugol čime postaje apsolutno neprepoznatljiv svima osim svojim prijateljima Čovjeku-Oružju (Man-at-arms) i čarobnjaku Orku.

Glavna He-manova zadaća u crtiću, osim da skriva svoj pravi identitet, je da uz pomoć prijatelja brani planetu Eterniju i moći Dvorca sive lubanje od zlih sila predvođenih glavnim neprijateljem Skeletorom koji je dobar poznavatelj crne magije i svih forma borilačkih vještina. On, naravno, želi svim sredstvima poraziti He-mana, ući u Dvorac sive lubanje, preuzeti energiju Čarobnice i postati Gospodar Svemira. No to mu nikada ne uspijeva.

Iako je njegovo podrijetlo nepoznato, a crtić ga opisuje samo kao “demona iz druge dimenzije”, u stripu o He-manu se daje naslutiti kako je Skeleton zapravo princ Keldor, mlađi brat kralja Randora, odnosno He-Manov ujak. Skeletorova tajna baza je Snake Mountain, tvrđava u utrobi planine omotana ogromnom kamenom zmijom. U borbi protiv He-mana Skeletoru pomaže i odmaže bizarni set supernegativaca među kojima su najpoznatiji čarobnica Evil-Lyn, Čovjek-Zvijer, Trap-Jaw, Tri-Klops i Mer-Man. Važno je reći i da u ovoj vječnoj borbi dobra i zla svaka epizoda završava i s poučnom porukom mladim gledaocima.

LIKOVI:
Od princa Adama svi očekuju da dostojno naslijedi oca na prijestolju. On se u slučaju opasnosti može pretvoriti u moćnog i nepobjedivog junaka – He-Mana koji je smatran najmoćnijim čovjekom u svemiru. Adama neki smatraju i kukavicom jer ga u borbama nikada nitko nije vidio, no svoj pravi identitet ne smije izdati kako ne bi ugrozio svoje bližnje. Najveća slabost mu je prevelika dobrota, kao i njegovo uvjerenje da je svaki život pa i neprijateljev jednako vrijedan.
Straško (Cringer/Battlecat) je zeleni tigar koji može govoriti. Adam ga je spasio iz močvare i zato svog gospodara poštuje i uvijek mu je pri ruci. Lijeni tigar sa svojim komentarima i djelima uvijek razveseljava ljude jer tako bojažljive životinje, koja se boji i najtišeg zvuka, nema na cijeloj planeti. No kada He-Man pri transformaciji svoj mač uperi u svog zelenog prijatelja, on se pretvori u neustrašiv bojni stroj. Postaje potpuna suprotnost Strašku – veliki, neustrašivi, ratnički tigar, opremljen s crvenim oklopom.
Duncan / Čovjek-Oružje (Man-at-arms) je iskusan bivši vojnik u srednjim godinama, najbolji izumitelj u Eterniji. Njegovi izumi dolaze u raznim oblicima, bilo da se radi o napravi za mijenjanje vremena, neprobojnim magnetnim vratima ili laserskom topu. Najviše poznata su vjerojatno njegova leteća plovila ili vozila, posebno Wind Raider. Bez njegovih izuma i iskustava, Gospodari svemira bi u borbama teško pobijedili, bez obzira na He-mana. Duncan je i jedan od rijetkih ljudi koji znaju za Adamov dvojni identitet.
Teela je Duncanova posvojena kćer i Adamova prijateljica. Izuzetno dobro se snalazi u borbama, pa je zato i na čelu Eternijske kraljevske vojske. Teela je i jedina kćer Čarobnice i buduća nasljednica moći Dvorca sive lubanje, no to ne zna jer je još kao dijete bila dana na posvajanje. Duncan je na njena djela ponosan, no ponekad je zbog neposlušnosti mora i kazniti. Adama smatra kukavicom, dok He-Mana izrazito poštuje. Baš zbog njene znatiželjne osobnosti, Adam pred njom najteže skriva svoj identitet.
Orko je dvorski čarobnjak koji dolazi iz druge dimenzije Trolle. Kao čarobnjak nije nešto posebno uspješan, ali je dosta zabavan i možda najkomičniji lik u cijelom serijalu. Unatoč smetenosti veoma je hrabar i uvijek dobro dođe kao pomoć. On također zna Adamovu tajnu.
Stratos je također član Gospodara svemira, iako ne živi u kraljevoj palači. Živi visoko u planinama i njegov najveći značaj i sposobnost je to što može letjeti.
Kralj Randor je vladar Eternije i Adamov otac. Nekada je bio odličan ratnik, iako se to po ničemu ne može zaključiti. Ako oko njega nema zaštitnika, praktički je nesposoban braniti se pa ga neprijatelj lako zarobi. Voli Adama, ali mu često prigovara da je velika šteta što kao budući kralj nije hrabriji. Pravedan je i dobar vladar.
Kraljica Marleena se dosta razlikuje od muža. Njoj je Eternija drugi dom, zapravo dolazi sa Zemlje. Po zanimanju je astronautkinja, a na Eterniji se našla kada se njeno svemirsko vozilo pokvarilo pa je morala prisilno sletjeti. Kao i muž, Marleena je mudra vladarica i sva njena djela su pomno isplanirana.
Čarobnica je zaštitnica Dvorca sive lubanje. Ima vjerojatno najteži zadatak, mora braniti grad i spriječiti tamne sile da se domognu utvrde i moći koje se nalaze u njemu. Teela je njena kći, ali joj to nikada nije otkrila. Kada prijeti opasnost pretvara se u sokola i leti u Eterniju u pomoć ili kontaktira Gospodare svemira pomoću telepatije. Izvan zidina grada njena moć je znatno slabija, zato ga napušta u rijetkim situacijama.
Skeletor je demon iz druge dimenzije i najveća prijetnja miru u Eterniji. Gledaoci su ga zavoljeli unatoč tome što su ga autori zamislili kao zastrašujućeg neprijatelja pa se kroz epizode može primijetiti mijenjanje njegove osobnosti, postaje znatno “mekši”. No ipak je Skeletor pravi negativac i više nego primjeren neprijatelj He-Mana. Njegov smijeh je nezaboravan.
Evil-Lyn je moćna čarobnica u Skeletorovoj ekipi, vješta u crnoj magiji. Predstavlja odlučan, moćan, samouvjeren i zloban lik kakvog Skeletor svakako treba u svojoj ekipi. Evil-Lyn ima i neke svoje skrivene namjere i nije potpuno pokorna Skeletoru, već je uvijek na oprezu čekajući njegovu grešku kako bi preuzela glavno mjesto.
Čovjek–Zvijer (Beast-man) je Skeletorov vjerni pomoćnik korisnih sposobnosti, no šef je svejedno prema njemu dosta nepošten. U žilama Beast-Mana teče divlja, životinjska krv pa ima sposobnost nadzirati divlje životinje te ih svojim umom pokoriti. Neustrašiv je i uvijek spreman napasti suprotnika na gospodarevu riječ.
Tri-klops je odličan mačevalac u Skeletorovoj ekipi, nešto kao Duncan u He-manovoj. Nadaren za znanost i tehniku. Preko očiju ima posebnu napravu kojom se služi na različite načine. Recimo njome vidi kroz predmete, a služi mu i kao laser te svjetiljka u tamnim prostorijama.
Trap-jaw je još jedan negativac iz Skeletorove ekipe. Raspolaže velikom količinom oružja koje montira na protezu desne ruke. Svojom čeljusti lako može pregristi sve vrste metala, kamenja i ostalih tvrdih stvarčica koje mu stoje na putu.
Mer-man je gospodar mora i svega što u njemu živi. Kao što uz pomoć Čovjeka-Zvijeri kontrolira životinje na kopnu, tako Skeletor uz pomoć Mer-mana kontrolira i podmorje. Mer-Man je divlji, neustrašiv i na neki način neovisan lik. Nije uvijek posve pokoran Skeletoru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *