Doktor Argus

“Doktor Argus” je animirana serija o istoimenom, prijateljski raspoloženom i optimističnom izumitelju koji doživljava raznorazne neobične avanture sa svojim prijateljima u pomalo psihodeličnom svijetu. Doktor Argus bi najčešće izumio nešto potpuno novo i nikad viđeno – od robota koji mu je pomagao u kući do naprave koja je proizvodila dijamante. Tu je i neobičan niz sporednih likova koji su većinom životinje. Crtić je nastao pod suradnjom britanskih, njemačkih i nizozemskih producenata i izdan je u dvije različite govorne verzije, engleskoj i njemačkoj. U engleskoj verziji doktoru je glas posuđivao glumac veteran Peter Ustinov, serija je na televiziji krenula 1980. i sastojala se od trinaest epizoda po 25 minuta.

Lik doktora Argusa stvorio je Jeffrey O’Kelly u kratkoj priči, dok je njegova žena Angela napravila lutku doktora Argusa da bi pokazala kako bi crtani lik mogao izgledati. Jeffrey je tada kontaktirao ilustratora Nick Pricea koji je naposljetku napravio lik doktora Argusa prema izgledu svoje bake te usput smislio i izgled Miss Nettles. Crtić je tada napravljen za nizozemsku televiziju pod Jeffreyjevom produkcijom i scenariju Richarda Carpentera. Douglas Adams (autor serije knjiga “Vodič kroz Galaksiju za autostopere”) je također sudjelovao u radu na seriji te uz pomoć Johna Lloyda napisao dvije epizode koje su se bavile problemima ekologije.

Originalni naziv: “Doctor Snuggles”

Autor: Jeffrey O’Kelly
Zemlja podrijetla: Velika Britanija
Godina: 1979.

Doktor Argus voli životinje sve,
doktor Argus sanja najljepše snove, doktor Argus smišlja izum već nov.
Doktor Argus letjeti do zvijezda zna, doktor Argus bio je čak i na duuuuuuuugi,
doktor Argus stvorit’ će sad novi stroj!

O ČEMU SE RADI:

Crtić je pratio avanture doktora Argusa, starijeg dragog gospodina koji živi u ugodnom domu sa svojom postarijom kućnom pomoćnicom. Doktor Argus je izumitelj, malenog je rasta jer su svi njegove životinjski prijatelji iste visine kao i on. Sa sobom uvijek nosi kišobran s drškom u obliku patkine glave koja govori. Baš kao i sat koji nosi u ruci. Živi u kući na seoskom imanju i uvijek skrbi o drugima i brine za njihove osjećaje. Nije mu problem otići ni na kraj svijeta ili u svemir kako bi pomogao drugima. Izumio je svemirski brod u obliku drvene bačve kojeg umjesto benzinom puni čajem!

Posjećuje čudesne zemlje te voli sakupljati kamenčiće kao uspomenu na avanture. Jednom je trebao iskoristiti cijelu svoju kolekciju dragog kamenja kako bi pomogao dugi koja je počela blijediti. Tada je izumio napravu koja je od kamenčića stvorila ogroman dijamant koji je ponovno vratio dugi njene originalne sjajne boje. Doktor Argus je kroz epizode napravio i robota koji pomaže u kući, napravu koji pomaže u liječenju depresije, vremeplov kao i mnogo drugih izuma.

Jazavac Denis (Dennis the Badger) je jedan doktorovih najbližih prijatelja i asistira mu kod svih njegovih izuma. Nije baš pretjerano hrabar jer pada u nesvijest pri prvom znaku opasnosti. Jednom je od mačke dobio bolest kihanja od koje je postao pomalo agresivan. Doktor Argus je na njemu primijenio Mašinu za smijanje, no tada je postao preveseo i počeo se zaljubljivati u sve oko sebe. Miss Nettles je Argusova čangrizava kućna pomoćnica. Vozi se na još jednom Argusovom izumu koji izgleda poput motoriziranog bicikla. Bila je i oteta od najšašavijeg čarobnjaka na svijetu koji potom nije mogao podnijeti njeno neprestano šefovanje pa ju je vratio Argusu. Kako bi joj pomogao u kućnim poslovima Argus je izumio i roboticu Matildu s kojom se u početku nikako nije slagala, ali su kasnije ipak postale prijateljice. Matilda ne može pričati već umjesto toga izbacuje slike kroz usta.

Škripavi Rik (Ricketty Rik) je kuća u kojoj Argus radi svoje izume. No to nije obična kuća, ona može govoriti i hodati, a i po potrebi pretvoriti se u čamac. The Treacle Tree je pričajuće drvo koje želi letjeti. Matilda mu je preporučila kako za to treba ptičje perje i njihove lekcije o letenju. Drvo je uspjelo odletjeti u svemir gdje je na planeti biljaka postao bahati Gospodar svih biljaka. Naposljetku ga je doktor Argus jedva vratio kući. Svemirski mačak (The Cosmic Cat) je mačka iz svemira koja može predvidjeti ljudsku budućnost i govori u zagonetkama koje samo doktor Argus razumije. Mudra pjegava deva Ninač (Woogie) živi u prvoj boji duge u Zemlji najljepših uspavanki te se uvijek raduje dolasku doktora Argusa s kojim rado popije čaj. Argus od nje uvijek traži savjete kada ima problema.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *