Danko Bananko

Crtana serija “Danko Bananko” bazirana je prema liku iz britanskog stripa Johna Geeringa iz 1980. godine. Postoje razlike koje su se dogodile prelaskom stripa na male ekrane. Bananaman je dobio žute rukavice umjesto crvenih, a učenik Eric Wimp od tada se zove Eric Twinge, ima kosu (za razliku od ćelavog prethodnika) te djevojku svojih snova – TV reporterku Fionu. Svaka epizoda “Danka Bananka” trajala je samo pet minuta, ali te minute bile su prepune prepoznatljive britanske komedije – situacije u kojima se Bananaman nalazio bile su poprilično glupe i besmislene, a opet smiješne. Autori serije Tim Brooke-Taylor, Graeme Garden i Bill Oddie posudili su glasove većini likova. Snimljene su tri sezone s ukupno 40 epizoda, a pamtljiva je i zarazna uvodna pjesmica.

Originalno ime: “Bananaman”

Autori: Steve Bright, Dave Donaldson i John Geering
Zemlja podrijetla: Engleska
Godina: 1983.

Ovo je jedan sasvim običan grad i u njemu jedna sasvim obična ulica,
u toj ulici jedna sasvim obična kuća, a u toj kući jedan neobičan dječak.
Gledajte ga, što to radi? Jede bananu, pa što je tu neobično?
Postaje Danko Bananko! Bananamen!

O ČEMU SE RADI:

Bananaman je nastao kao parodija na Supermena i još nekoliko sličnih junaka, a radi se o naizgled običnom dječaku po imenu Danko (Erick Wimp) koji je samo naizgled obično dijete. Ovaj mršav, žgoljav i pametan učenik osnovne škole vodi uzbudljiv dvostruki život. Kad Danko pojede bananu počinje transformacija u Bananamana – borca protiv kriminala snage dvanaestorice jakih muškaraca, uvijek spremnog na akciju i borbu protiv zločina. Ali kod transformacije se, osim što dobije plavo-žuto odijelo sa žutim plaštem koji liči na oguljenu koru od banane, pojavi i mali problem. Kada postane Bananaman, inače pametan Danko mijenja inteligenciju za mišiće. No njegovi neprijatelji su ionako poprilično nesposobni i još nižeg IQ-a od Bananamana, pa nedostatak inteligencije našem junaku ne predstavlja prevelik problem. A tu je i njegov vjerni pomoćnik – vrana zvana Crow koja ga vodi u pravom smjeru i daje pametne savjete te pomaže u sprječavanju zlikovaca i njihovih zlih planova.

Nitko ne zna tko je Bananaman, čak ni šef policije iako uvijek zove Danka telefonom kada treba stupiti u kontakt sa Bananamanom. Danko ima neobičan fetiš što se tiče banana – ako pažljivo pogledamo stvari koje drži u kući možemo vidjeti telefon u obliku banane, baš kao i lampu, sat, sliku u okviru i slično u istom stilu. A otkud Danku sposobnost pretvaranja u Bananamana? On je, naime, kao dijete otputovao na Mjesec s roditeljima, a pošto je mjesec tada bio mlad i nalikovao banani time je dobio moći preko banane. Od tada leti, odnosno pliva zrakom i čuva stanovnike svoga grada. Naš junak baš kao i Superman ima i slabu točku. Radi se o pokvarenoj, tj. ustajaloj banani zbog koje gubi snagu i moć. Slabost mu je i taština, ne može odoljeti zrcalu i divljenju samom sebi. Ako mu ponestane snage, Bananaman pojede bananu i opet je spreman za akciju. Njegov neprijatelj broj jedan je general Blight kojem je cilj dominacija nad svijetom, a tu je i Doctor Gloom te čitava paleta drugih zlikovaca čija su imena i postupci parodija na mnoge junake sličnih serijala. Nakon odrađenog posla i uspješno obavljenog zadatka Danko se vraća normalnom izgledu i životu običnog dječaka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *