Vatrogasac Sam

Ideja da se napravi lutkarska serija na temu vatrogasaca došla je upravo od dvojice bivših vatrogasaca, Dave Gingella i Dave Jonesa. Robin Lyons im je pomogao da razviju ideju te smisle likove i priče koje je zatim realizirao Rob Lee, animator i nama poznatog crtića “Cipelići“. Svoju ideju izložili su televizijskoj postaji S4C koja je u njoj vidjela potencijal i dala zeleno svjetlo za snimanje. “Vatrogasac Sam” se počeo emitirati na BBC-u i S4C- u 1987. godine, a istu popularnost zadržao je i do danas. Svim likovima glas je dao John Alderton, a ukupno je snimljeno 32 epizoda po deset minuta te božićni specijal od dvadesetak minuta. Animatori su u izradi koristili tehniku stop animacije, a bilo je potrebno čak i do četiri dana za izradu jedne minute epizode. Serija je prodana u više od 40 zemalja diljem svijeta, od Australije i Koreje do Poljske. Vatrogasne postaje diljem Engleske koriste lik Sama kao glasnogovornika u raznim školskim predstavama kako bi djecu naučili sve o sigurnosti od požara.

Nove epizode ugledale su svjetlo dana 2003. godine, sveukupno njih 26 po deset minuta. Uz već poznate likove u novim epizodama pojavljuju se i neki novi, kao npr. pilot Tom Thomas koji kod požara pomaže avionom, zatim obitelj Flood s kćerkom Mandy koja nestašlukom konkurira starom liku Normanu.

2008. godine stvorena je još jedna sezona i to prva rađena CGI animacijom. Vatrogasac Sam i dalje je hrabar i neustrašiv. Uz pomoć svojih kolega iz vatrogasne postaje pomaže stanovnicima malog gradića koji je u ovoj sezoni ribarsko mjesto na obali, umjesto dosadašnjeg sela koje se nalazilo u brdima. Nove epizode nas upoznaju i sa Samovim bratom koji je otac blizanaca iz originalnih epizoda.

Originalno ime: “Fireman Sam”

Ideja: Dave Gingell i Dave Jones
Glazba: Ben Heneghan
Zemlja podrijetla: Engleska
Godina: 1987 – 1994

Brži je od vatre jake, jači je od nevolje svake!
Za hrabrog Sama nema problema, neustrašivi Sam se brine o svem!
Brz je ko munja što nebom lunja, on bdije nad svima bilo ljeto il’ zima,
hraaabri Sam, hraaabri Sam, hraaaabri Sam!

O ČEMU SE RADI:

U seriji pratimo dnevne avanture vatrogasca po imenu Sam i njegovih kolega iz vatrogasne postaje. Oni dolaze u pomoć sugrađanima u raznim opasnim situacijama. Bilo da je problem papirnati zmaj koji je odletio na krov, zbog vjetra srušen telegrafski stup, izgubljeni prsten ili mačka, ljudi zarobljeni u liftu, drvo na cesti ili prave opasnosti poput požara; Sam i njegovi prijatelji uvijek su na prvi znak alarma spremni za akciju.

LIKOVI:
Vatrogasac Sam je hrabar, snalažljiv i smiren u krizama, on je glavni u vatrogasnoj postaji i heroj svake vatrogasne akcije. Razmišlja razumno, te pomaže svima u nevolji. Osim svog posla voli provoditi vrijeme sa svojim nećacima. Sam također voli izume iako oni nisu uvijek uspješni.
Sarah i James su blizanci, nećaci vatrogasca Sama. Općenito su dobro odgojeni, iako se i njima nekad pokrade neka nepodopština. Prijateljski raspoloženi, vole pomagati i uvijek su spremni isprobati nove stvari. Kad odrastu žele biti vatrogasci, kao i njihov uzor Sam.
Norman Price je najnestašniji dječak u gradu. Najviše voli izvoditi neslane šale, koje ga vrlo često dovode u nevolju. Ima nevjerojatnu maštu i čudan smisao za humor.
Dilys Price je majka gradskog zloćka Normana te sve uvjerava da je njen sin mali anđelčić. Uvijek vjeruje Normanu, bez obzira na dokaze. Vlasnica je voćarne, voli tračati i to najviše s Trevorom za kojeg osjeća i više od prijateljstva.
Trevor Evans je vozač lokalnog autobusa i vatrogasac po potrebi. Ponekad zna biti dosta nespretan, no uvijek je spreman pomoći, naročito vlasnici voćarne Dilys.
Bella Lasagne je rastresena vlasnica kafića iz Italije. Ima temperamentnu mačku zvanu Rosa. U njenom kafiću se sakupljaju svi stanovnici grada, tako i vatrogasci.
Elvis Cridlington je Samov prijatelj i kolega. Voli rock ‘n’ roll što nije teško zaključiti iz njegova imena. Vrlo je vješt i u kuhanju, njegove kulinarske sposobnosti su poznate cijelom gradu.
Penny Morris je jedina ženska osoba u vatrogasnoj postaji. Tek se povremeno pojavljuje, jer nije iz istog grada kao Sam i ostali, dolazi iz postaje u susjednom gradu Newtownu.
Narednik Steele je šef vatrogasne postaje u gradiću Pontypandyju. Dosta je strog, uvijek je u pokretu i traži da sve bude uredno i obavljeno na vrijeme.
4 komentara Dodajte vaš
  1. Mogu li se negdje pronaci sve epizode prvih ovih sezona ma hrvatskom jeziku? One sezone sto su se na hrtu prikazivale

    1. Bok Filip, ne znam gdje bi se moglo nabaviti, no možda netko vidi vaš upit pa vam se javi. Ili se probaj javiti na snimke@hrt.hr pa pitati imaju li snimke i mogu li ih prodavati. Lijep pozdrav!

    2. Pozdrav, jeste li uspjeli pronaći stare, sinkronizirane epizode? Hvala unaprijed na odgovoru!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *