Ploom

Sjećate li se vesele bijele gusjenice koja nas je asocirala na čupavac za čišćenje paučine? Njen autor je André Tahon, slavni francuski lutkar te autor mnogih predstava zastupljenih diljem svijeta u kojima je prikazivao umjetnost lutkarstva i parodije. Ploom je stvoren 1954. godine kao dio programa kabareta, no gusjenica tada još nije ni imala ime. Tijekom gostovanja u američkoj emisiji “Hollywood Palace” 1963. godine, André Tahon morao je smisliti ime za njega. Francuska riječ “plume” (“perjanica”) trebala je asocirati na kostime od perja i ukrase koje nose djevojke u kabaretu. Tako je André Tahon gusjenici dao ime Ploom.

Na francuskoj televiziji Ploom se pojavio 1970. godine na prvom kanalu ORTF-a koji je u to vrijeme bio crno-bijeli. Producent Pierre Sabbagh tada je u 20:30h pokušao ubaciti kratki program između informativne emisije i predstavljanja večernjeg programa pa je pozvao Tahona da mu pomogne napraviti skečeve u trajanju od trideset sekundi do tri minute. Tako je Ploom došao na male ekrane i svake večeri imao intervju s nekom poznatom osobom. Njegovo prikazivanje zapamćeno je kao kontroverzno budući da je mala gusjenica podijelila Francusku u dva tabora. Neki gledatelji su ga doživljavali simpatičnim no postojao je i velik dio ljudi koji su ga žestoko mrzili te smatrali glupim i zastrašujućim pa je Tahon razmišljao i o zaustavljanju projekta. Išlo je toliko daleko da je pariški vijećnik poslao vladi pismeno pitanje treba li Ploom biti na televiziji.

Ploom je također sudjelovao i u međunarodnoj emisiji “The Monte Carlo Show” koju je vodio Patrick Wayne (sin Johna Waynea). Nakon toga 1985. godine snimljeno je čak 100 dvominutnih epizoda u boji u kojima Ploom doživljava svoje avanture u drugačijem okruženju, najčešće vrtu.

Originalni naziv: “Ploom la Chenille”

Autor: André Tahon
Redatelj: Gonzague Zero
Glazba: Michel Brandt
Zemlja podrijetla: Francuska
Godina: 1985.

O ČEMU SE RADI:

Ploom je ime čudnovate gusjenice zelenih očiju, prekriven je dugim bijelim dlačicama koje podsjećaju na nojevo perje. Divljeg je i osebujnog karaktera te ne može odoljeti uplitanju u živote skakavaca, mrava, leptira, žaba i ostalih životinja s kojima dijeli životni prostor u vrtu. Crtić je bio bez ikakve posebne radnje no znatiželjna gusjenica svima nam je ostala u sjećanju barem po pjevušenju “Skupi dupi du skupi dupi du” koje se ponavlja iz epizode u epizodu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *