Pingu

Uspješan animator Othmar Gutman želio je zabaviti djecu pričama, ali s nekakvim novim pristupom. Tako je nastala priča o pingvinu po imenu Pingu, kojeg je Gutman upotrijebio kako bi najmlađe upoznao sa svakidašnjim problemima djece njihove dobi. Seriju su ubrzo zavoljeli i oni stariji, kao i roditelji, jer se svatko tko ju je gledao nekako mogao identificirati sa simpatičnim pingvinom ili nekim njegovim prijateljem. U razdoblju od 1986. do 2000. godine snimljeno je 104 originalnih epizoda, koje je režirao i animirao Othmar Gutman, prvotno samo za švicarsku televiziju. No ubrzo je uspjeh crtića postao internacionalan, jednostavne priče i animacija očarale su mnoge susjedne zemlje, a kasnije i cijelu Europu i SAD. Čak i u Japanu “Pingu” ima veliku skupinu obožavatelja, navodno je čak 90% učenika u japanskim srednjim školama upoznato s njegovim likom. BBC je Britance godinama upoznavao s epizodama ove serije i po zadnjim podacima gledanost od samog početka pa sve do danas gotovo da i nije pala. Na našoj televiziji “Pingu” se pojavio početkom devedesetih kada smo njegove doživljaje mogli pratiti prije večernjeg Dnevnika.

Originalno ime: “Pingu”

Autor i redatelj: Othmar Gutman
Scenarij: Silvio Mazzola
Zemlja podrijetla: Švicarska
Godina: 1986-2000

Ova animirana serija se nije bazirala na posebnim specijalnim efektima i animaciji, već su likovi i cijela scena bili izgrađeni od plastelina. Crtić je primjeren je za sve generacije, kao i narodnosti, jer likovi ne govore već samo mrmljanjem i životinjskim pokretima prate priču koju tako svatko može na svoj način interpretirati. Uspjeh serije se naravno osjetio i u ostalim područjima, ponajviše marketingu. U Švicarskoj je “Pingu” dobio važnog partnera – poduzeće Migros koje uvozi i izvozi prehrambene namirnice. Tako se naš pingvin našao i na policama supermarketa diljem svijeta. Priča se i da bi se uskoro lik pingvina mogao pojaviti i na priznatim švicarskim satovima i sirevima. Postoje također razne igre, knjige i audio kazete na kojima se smjestio mali Pingu. U listopadu 2001. godine HIT Entertainment je otkupio prava na seriju (uključujući i izvorne 104 epizode) te producirao još 52 epizode od 2003. do 2006. godine. Ove epizode su također bile napravljene u tehnici stop animacije, ali je za izgradnju likova ovaj put bila upotrijebljena lijevana smola.

O ČEMU SE RADI?
Glavni lik u crtiću je simpatičan pingvin Pingu koji živi sa svojom obitelji negdje na Južnom polu. Pingu je pravo dijete, razigran i znatiželjan te sklon nestašlucima i povremenim tantrumima. Najviše voli jesti ribe, igrati se s najboljim prijateljem Robbyjem, sanjkati se i slušati glazbu.
Tuljan Robby je otvoren, razigran i uvijek spreman za svoju omiljenu zabavu – ribolov! Pun je energije i entuzijazma pa uvijek nagovara Pingua da mu se pridruži u aktivnostima. Voli se šaliti i u kombinaciji s malim pingvinom često se nađe u komičnim situacijama ili nevoljama.

Kroz epizode pratimo doživljaje i ostalih članova obitelji. Pingu ima i mlađu sestru koja se zove Pinga. Ona se voli igrati s plišanim igračkama, skijati i provoditi vrijeme s majkom. Tu je i Pinguev otac, po zaposlenju poštar. On voli u miru čitati novine sjedeći u svom naslonjaču te raznositi poštu svojim motornim sanjkama. Rado pomaže i Pinguevoj mami u kućanskim poslovima, kao npr. usisavanju i peglanju. Pingueva mama voli kuhanje te, kao i svaka mama, svoju djecu.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *