Mio Mao

Autor talijanske animirane serija za djecu “Mio Mao” je Francesco Misseri, firentinski majstor stop-animacije. Koristeći razne stilove animacije stvorio je neke od najdugovječnijih serijala za djecu 70-ih i 80-ih, a zajednička nit u Misserijevom radu je istraživanje materijala i njihovih svojstava transformacije. Tako je koristio pijesak za serijal “A.E.I.O.U.”, zatim papir kod serijala “Quaq Quao”, te glinu kod nama najpoznatijeg serijala “Mio Mao”. Ovi serijali prvi put su emitirani na talijanskoj televiziji ranih 1980-ih, a zadnje dvije navedene bile su prikazane i na našoj televiziji.

Dok smo u “Mio Mao” pratili dva mačića, animirana serija za djecu “Quaq Quao” temeljila se na avanturama pačića kojeg majka pusti u svijet. Serijal se sastojao od 26 epizoda po 5 minuta. Također je bio sniman pomoću stop-motion tehnike animacije i to pomoću figura od papira napravljenih origami tehnikom.

Originalni naziv: “Mio and Mao”

Produkcija: Misseri Studio
Autor i režija: Francesco Misseri
Glazba: Piero Barbetti
Zemlja podrijetla: Italija
Godina: 1974-1976

O ČEMU SE RADI:

Mio i Mao su dva razigrana mačića koji kroz igru svaku epizodu otkrivaju različite životinje i objekte sakrivene u svom vrtu. Bilo da se radi o istraživanju tajanstvenog šuškanja u grmu, znatiželji tko se krije unutar debla ili zanimanju za čudne žute oči koje ih promatraju s drveta, Mio i Mao nas vode kroz istraživanje njima do tada potpuno novog i nepoznatog svijeta. U akciju uvijek prvo ide Mio, a zatim ga slijedi Mao kako bi nepoznati svijet otkrili zajedno. Mačići kroz igru sami istražuju svijet i često budu preplašeni novim otkrićima, da bi naposljetku sakriveni i sa sigurne udaljenosti saznali da je zastrašujuće iskustvo zapravo bila neka prijateljski raspoložena životinja ili zabavan objekt. Mačići su bili namijenjeni prvenstveno mlađim gledateljima, ali su stekli simpatije široke publike. Likovi ne govore nego samo mrmljanjem i životinjskim pokretima prate priču, pa tako njihove avanture svatko može na svoj način interpretirati. Gledajući crtić sjećanja naviru sama od sebe, pogotovo ako se posluša melodija teme. Svaka epizoda traje oko 5 minuta, a snimljeno je 80 epizoda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *