Brum

Dječja animirana serija “Brum” nastala je 1991. godine u Velikoj Britaniji suradnjom producentske kuće Ragdoll Productions i BBC televizije. Brumove avanture su prvi put prikazane 1991. godine, a njegova posljednja epizoda emitirana je 2002. godine. Seriju je prvotno režirala, pisala i producirala Anne Wood, a narator je bio Toyah Willcox. Serija se snimala u gradu Birminghamu u Engleskoj. Prepoznatljiv, žuti automobil ime je dobio prema zvuku obrtanja automobilskih motora, a dizajnirao ga je Rex Garrod inspiriravši se oldtimerom Austin 7 Chummy iz kasnih 1920-ih. Model autića iz serije danas je smješten u Muzeju automobila gdje su i snimane uvodna i završna scena serije.

Serija je prilagođena djeci predškolskog uzrasta, maleni autić budio je znatiželju i maštu, poticao kreativnost i stekao simpatije djece i mladih naraštaja diljem svijeta. Iako pretežno zabavnog karaktera, serija je relevantna i za djecu u obrazovnom i razvojnom smislu jer ih uči kako poštivati druge, kako cijeniti tuđu pomoć te kako se ne treba ponašati prema svojim vršnjacima. Snimljeno je 65 epizoda, u trajanju od 10-15 minuta. Nova CGI animirana serija, namijenjena djeci predškolske dobi, proizvedena je 2016. godine.

Originalni naziv: Brum

Autori: Frank Beattie, Anne Wood
Naratori: Toyah Willcox (1991-1994), Tom Wright (2001–2002), Sarah Wichall (2001–2002)
Godina: 1991-2002
Zemlja podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo

O ČEMU SE RADI:

Svaka epizoda započinje i završava na isti način. Glavnu ulogu ima žuti mali autić Brum koji se zbog znatiželje svakodnevno iskrade iz garaže Muzeja automobila te krene u istraživanje grada. Na kraju epizode se vrati na svoje mjesto prije nego vlasnik primijeti da ga nema. Prije nego što ugasi svjetlo, vlasnik na Brumovom sjedalu uvijek pronađe neku sitnicu odnosno predmet s njegove zadnje pustolovine.

Brum voli pomagati osobama u nevolji, no budući da nema sposobnost govora komunicirao je otvaranjem i zatvaranjem vrata, bljeskanjem svjetala, okretanjem prednje ručke za paljenje te trubom. Čak ni glumci u seriji ne razgovaraju nego se izražavaju mimikom, dok narator pomaže u objašnjenju priče. Stoga je bilo lako pripremiti epizode za emitiranje u drugim zemljama. Simpatični autić Brum uvijek spasi situaciju nakon što se posluži nekim svojim dobro uvježbanim trikom. Svoje građane spašava od nevolja i nezgodnih situacija ili zlikovaca kojima zna stati na kraj. Riječima “Dan je bio kao stvoren za Brumovo istraživanje u velikom gradu“ u svakom bi nastavku započinjala neka njegova nova avantura.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *