A je to!

Ovi poznati likovi prvi puta su se pojavili u kratkometražnoj animaciji Lubomírja Beneša iz 1976. godine pod naslovom “Kuťáci”. Uspjeh tog crtića je bio velik pa je odlučeno kako će se snimiti čitav serijal s popularnim junacima koji su oduševljavali i mlade i stare sa svojim neobičnim idejama. U početku likovi nisu imali svoju prepoznatljivu odjeću i kape pa ni imena. Tek 1989. godine dobili su službeno ime Pat i Mat. Iako je u nekim državama i dalje više poznata po izvornom imenu “Pat & Mat”, serija se tad preimenovala u “A je to!” (izraz možemo prevesti kao “To je to!/That’s it!”). Sama serija je dobivala na popularnosti svakom novom epizodom iako su izlazile relativno rijetko. Samo 49 epizoda snimalo se dugi niz godina, a tek 1989. godine Mat je iz sive preodjeven u crvenu majicu koju autori serijala do tada nisu smjeli upotrebljavati. Lubomír Beneš je seriju stvarao do 1990. godine, a pet godina kasnije je umro. Serija od tada nije izgubila ni malo na popularnosti pa su se početkom 2000. godine počele stvarati i nove epizode. U izradi crtića koristila se tehnika stop animacije, a tu je i svima prepoznatljiv soundtrack sa nezaboravnom uvodnom temom te glazbeni dio sa usnom harmonikom koja prati naše junake u svakoj epizodi.

Originalno ime: “A je to!” (“Pat and Mat”)

Autori: Lubomír Beneš i Vladimír Jiránek
Režija: Lubomír Beneš
Muzika: Petr Skoumal
Studio: Jiri Trnka Studio, Krátký Film Praha
Država: Češka/Slovačka
Godina: 1976.

O ČEMU SE RADI:

Serija prati svakidašnji život dvojice prijatelja koji žive u istoj zgradi. Mat stanuje kat više od Pata, a imaju i zajedničku vikendicu na selu. Pat najčešće priskače u pomoć Matu. Kada stvari krenu nizbrdo, on je taj koji se najčešće sjeti novih ideja i pokušava riješiti situaciju. Ima prepoznatljivu žutu majicu i plavu beretku. Mat se najčešće sjeti novih izazova koje treba riješiti i poznat je po kapi sa coflekom i crvenoj majici. Radi se o nerazdvojnim prijateljima koji pokušavaju svakidašnje stvari prilagoditi svom načinu života, a često izaberu put kojeg se normalni ljudi ne bi sjetili. Pri tome ne manjka smijeha, a još važnije je da su oboje vječni optimisti koji i iz nemogućeg uspiju stvoriti ono s čim su na kraju zadovoljni. Iako na početku smisle plan, njihov rezultat je manje više neuspješan i to najčešće zbog njihove površnosti i nespretnosti. Na kraju ipak uspiju riješiti problem na najmaštovitiji mogući način što proslave svojim prepoznatljivim rukovanjem.

Prisjetimo se epizode kad Mat odluči napraviti slastan obrok – gulaš. No ne može naći otvarač za konzerve pa gulaš pokušava otvoriti vilicom i čekićem. U tom trenutku konzerva pošprica zidove njegova stana. Mat zatim pokušava obrisati zidove krpom i napravi još veću štetu. Nema druge nego da stavi nove tapete. U pomoć mu stigne Pat no na kraju oboje završe zalijepljeni u tapete. Kada konačno uspiju u prvotnoj zamisli, Mat ponovno otvara konzervu 🙂

Ili kad se Mat se ujutro probudi i vidi puno razbacanih knjiga koje leže po stanu. Shvati da mora hitno napraviti policu no za to mu treba alat. Mat i Pat uzmu nekoliko knjiga koje daju u zamjenu za alat. Svaki put kad im zatreba neki novi komad alata prodaju jednu knjigu. Na kraju uspiju napraviti policu no tada otkriju kako im nije preostala nijedna knjiga. U jednoj epizodi Pat odluči pospremiti stan. Pozove Mata u pomoć pri popravku usisavača no jedino što on upije jest uprljati tepih. Odluče oprati tepih na staromodan način – ribanjem. Uz pomoć užeta uspiju izvuči tepih ispod ormara i očiste ga. Zatim Mat prereže uže koje još uvijek drži ormar u zraku. Ormar padne, iz njega izleti kutija boje i ponovno uprlja tepih.

U sjećanju mi je ostala i epizoda kada Mat pokušava ispeći pile. Probleme mu stvara zamrznuta plastična vrećica u koju je pile spremljeno. On i Pat pokušavaju na različite načine primiti pile no ono im odleti kroz prozor, pa se zapali, pa se razbije ili bude preveliko za pećnicu. Čak probaju ispeći pile i pomoću svijeća, a na kraju odluče u dnevnoj sobi izgraditi kamin kako bi konačno u miru ispekli pile. Ili kad Mat čeka da se glačalo ugrije, sjedne za stol i počne rješavati križaljku. Potpuno zaboravi na glačalo koje pregori stol, pod i padne kat niže Patu u stan koji također rješava križaljku. Zatim zajedno smisle novi sistem glačanja kako bi mogli u miru rješavati križaljku. No stroj koji stvore naposljetku podivlja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *